SKOK NAFTE NA 59 DOLARA:  Najviša cena brenta od jula 2015.
Foto: Reuters

SKOK NAFTE NA 59 DOLARA: Najviša cena brenta od jula 2015.

InfoBiz -

NJUJORK/LONDON - Cena severnomorske nafte "brent" je trenutno na 59 dolara za barel, najvišem nivou u poslednje dve godine, zbog pojačanje tražnje i opasnosti po izvoz nafte iz iračkog Kurdistana, koji je organizovao referendum o nezavisnosti od Iraka.

Cena "brenta" je rano jutros u Londonu iznosila 59,04 dolara za barel, nakon što je juče uzletela na najviši nivo od jula 2015. godine, prenosi Fajnenšel tajms (FT).

Nafta tipa "brent" je od juna poskupela za više od 30 centi, zbog smanjenja globalnih zaliha i jačanja tražnje u industrijalizovanim zemljama.

Dodatnu "injekciju" cenama nafte pružila je izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je poručio da se protivi referendumu o nezavisnosti Kurdistana i da bi Ankara mogla blokirati naftovod za transport nafte iz severnog Iraka.

"Tržište beleži uravnoteženje", izjavila je DŽenet Kong iz kompanije Britiš petroluem, dodajući da je potrošnja podržana niskim cenama i konačnim padom zaliha, što je, kako je istakla, rezultat napora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da sreže proizvodnju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track