NEDIMOVIĆ U MOSKVI: Postignut dogovor sa Rusima o nadzoru i fitozaštiti voća
Foto: Beta/Milan Obradović

da ne bude više zloupotreba

NEDIMOVIĆ U MOSKVI: Postignut dogovor sa Rusima o nadzoru i fitozaštiti voća

InfoBiz -

MOSKVA - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je danas u Moksvi postigao punu saglasnost sa ruskim zvaničnicima o koordinaciji inspekcijskog nadzora i fitozaštite voća, kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe.

foto: Shutterstock

Postignuta je saglasnost o implementacije integracije softverskog sistema fitozaštite voća, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Nedimović je učestvovao u radu sednice mešovite komisije, gde je sa najvišim ruskim zvaničnicima, razgovarao o svim pitanjima.

Ministarstvo poljoprivrede je 21. septembra demantovalo pisanje pojedinih medija da je ograničen izvoz srpskih proizvoda na tržište Ruske Federacije.

Pojedini mediji su tog dana objavili da bi Ruska fitosanitarna inspekcija (Rošelkhoznadzor) mogla da ograniči uvoz voća iz Srbije, jer je u poslednje vreme otkriveno više slučajeva zaraženih proizvoda.

foto: Shutterstock

Ministarstvo je tada obavestilo javnost da je reč o apsolutno netačnim tvrdnjama, kao i da je u prethodnom periodu postignuta izuzetna saradnja sa nadležnim ruskim institucijama.

Kako se navodi, potvrda dobre saradnje je značajan i konstantan rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije, posebno povrća i voća.

U prvih osam meseci 2017. godine izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći za 22 odsto nego u istom periodu 2016. godine, a izvoz voća bio je veći za 10 odsto, precizira se.

foto: Profimedia

"Konkretno, u avgustu smo imali oko 1.200 pošiljaka, dok smo za pomenutih 12 pošiljaka u dnevnoj komunikaciji sa kolegama iz ruske nadležne inspekcije koje ćemo i obavestiti o rezultatima analiza istih. Svakako, ukoliko bude potrebe, inspektori Roseljhoznadzora su pozvani da u svakom trenutku dođu u Republiku Srbiju i zajedno sa srpskim kolegama analiziraju sve sporne tačke" navedeno je.

Ruska Federacija za Srbiju jedan od dva najviša prioriteta u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track