SAMO OVA 3 SRPSKA PROIZVODA ZAŠTIĆENA SU U SVETU: Put je dug i skup, ali se isplati
Foto: Profimedia

Lista Zavoda za intelektualnu svojinu

SAMO OVA 3 SRPSKA PROIZVODA ZAŠTIĆENA SU U SVETU: Put je dug i skup, ali se isplati

InfoBiz -

BEOGRAD - Samo tri proizvoda iz Srbije - med sa Fruške gore, bermet, i leskovački ajvar dosad su dobili međunarodnu oznaku kvaliteta, što njihovim proizvođačima omogućava da ih prodaju u inostranstvu.

Na listi Zavoda za intelektualnu svojinu su još 34 domaća proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, ali je njihova licenca ograničena samo na Srbiju.

foto: Fonet/Ilustracija

Srpski proizvođači nedovoljno koriste mogućnosti zaštite geografskog porekla iako takvi proizvodi imaju bolju cenu na svetskom tržištu i brojne pogodnosti za plasman.

Pirot je do sada zaštitio pirotski ćilim i pirotski kačkavalj, međutim proces zaštite proizvoda, kažu, nije nimalo lak.

foto: AP

Od zahteva za međunarodnim priznanjem većina proizvođača odustaje zbog duge procedure i ogromnih ulaganja za koja, kako kažu, nemaju novca. "Najpre treba da imamo recepturu propisanu, zatim treba da imamo određenu količinu sirovine, kao i krajnjeg proizvoda i da sve to dokažemo u određenom postupku i da je sve to baš tako kako se priča o tom proizvodu", kaže za RTS Vesna Lazarević, stručna saradnica gradske uprave Pirot.

foto: Reuters

I proces zaštite domaćeg ajvara, kažu Leskovčani, trajao je dugo. "Tri godine je trajao postupak zaštite, međutim sve to je urodilo plodom. Povećana je proizvodnja ovog proizvoda, sa 30.000 jedinica na nekih milion jedinica, što mnogo, prvenstveno u privrednom smislu, znači za ovaj kraj. Mnogi danas ovde od toga žive", kaže Goran Jović, v.d. direktora Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

foto: AP

U toku je i izrada elaborata za dobijanje oznake zaštićenog geografskog porekla za užičku goveđu pršutu. Sjenički kraj najpoznatiji je po kvalitetnom siru, a tajna je u autentičnoj recepturi.

foto: AP

Dobra udruženja najlakši su način da mali proizvođači plasiraju svoje proizvode na tržište. Ovi proizvodi su, po pravilu, skuplji od ostalih, a uvođenjem kontrolnih markica, kupcima se garantuje vrhunski kvalitet. Zaštićeni proizvodi su pod kontrolom nadležnih inspekcija, a Ministarstvo poljoprivrede pruža niz mera podrške njihovim proizvođačima.

foto: AP

"Imamo sistem refundiranja, gde se refundira između pedeset do 65 odsto za proizvodnju ovakvih proizvoda u oblasti poljoprivrede na određenom području. Imamo i za troškove sertifikacije refundiranje.

I ono što je možda najvažnije, da prilikom rangiranja za podizanje objekata ili kupovinu potrebne opreme za proizvodnju, značajnu prednost imaju proizvođači proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u odnosu na sve druge proizvođače", kaže Branislav Ranketić, rukovodilac grupe za kvalitet i deklarisanje hrane u Ministarstu poljoprivrede. Kupci, posebno oni sa bogatih tržišta, sve više traže kvalitetne proizvode, sa specifičnim i drugačijim karakteristikama. U Evropskoj uniji do sada je zaštićeno 1.300 proizvoda, a najbolji primer su Francuska i Italija.

(Kurir.rs/RTS/Radio021/Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 10 razloga zašto treba jesti turšiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track