Ljajić: Saradnja sa Turskom donosi otvaranje najmanje 4.000 radnih mesta
Foto: Zorana Jevtić

Treba iskoristiti odličan politički odnos sa Turskom

Ljajić: Saradnja sa Turskom donosi otvaranje najmanje 4.000 radnih mesta

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija i srpski privrednici treba da iskoriste odličan politički odnos sa Turskom i potpisane sporazume koji omogućavaju da se ekonomska saradnja odvija po olakšanoj proceduri.

"To je šansa koja se ne sme propustiti", rekao je Ljajić povodom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbije i potpisivanja 16 sporazuma o saradnji na osnovu kojih, kako je naveo, postoji mogućnost otvaranja i 4.000 radnih mesta u Srbiji, a u perspektivi i više.

On je rekao i da nema zemlje koja ne želi da uspostavi saradnju sa Turskom koja ima 80 miliona stanovnika.

foto: Zorana Jevtić

"Radi se o ogromnom vrlo zahvalnom tržištu i ko bi mogao sebi da dozvoli takav luksuz da zanemari takve potencijale", kazao je Ljajić. On je naveo da očekuje da ove godine trgovinska razmena sa Turskom bude povećana na milijardu dolara podsećajući da je prošle godine iznosila 850 miliona dolara, a da je ove godine povećana za 14 odsto.

Govoreći o infrastrukturnim projektima Požega-Boljare i Beograd-Sarajevo rekao je da njihova realizacija zavisila od visine kamatne stope i da je do sada bio problem što je ta stopa koju je nudila turska Eksim banka bila visoka i kretala se od šest do četiri odsto, a sada je najavljena prihvatljiva ponuda od 1,6 odsto.

"Po Erdoganu, Eksim banke daje i povoljnije kredite"

Ljajić kaže da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom posete Srbiji rekao da turska Eksim banka može da daje kredite po kamatnoj stopi od 1,6 odsto, što bi ubrzalo saobraćajne i infrastrukturne projekte. Predsednici Turske i Srbije, Erdogan i Aleksandar Vučić, govorili su o autoputu Beograd - Sarajevo, odnosno Požega - Boljare. "To jeste jedna od glavnih tema koja je otvorena, to je živ projekat. Šta će od toga biti zavisi od sledećih koraka koja napravimo", rekao je Ljajić.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Novi Pazar: Obraćanje Vučića i Erdogana, narod u masi kliče

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track