VUČIĆ U INTERVJUU ZA KINESKU DRŽAVNU AGENCIJU: Inicijativa "Pojas i put" doneće dobrobit celom svetu
Foto: Marina Lopičić

Predsednik Srbije pun entuzijazma po pitanju projekta

VUČIĆ U INTERVJUU ZA KINESKU DRŽAVNU AGENCIJU: Inicijativa "Pojas i put" doneće dobrobit celom svetu

InfoBiz -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu kineskoj državnoj agenciji Sinhua da Inicijativa "Pojas i put" predstavlja globalno značajnu viziju koja će doneti ogromnu dobrobit svetu.

foto: Nebojša Mandić

Sinhua navodi da je intervju vođen u Beogradu u susret 19. Nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine (KPK), koji počinje 18. oktobra u Pekingu, i da je Vučić kazao da Srbija ima puno poverenje u KPK i njene inicijative. Navodi se da je Vučić Inicijativu "Pojas i put", koju je 2013. pokrenuo predsednik Kine i generalni sekretar KPK Si Đinping, nazvao "jednom od najvažnijih inicijativa koje danas imamo u savremenom svetu" i da ova inicijativa "nije dobra samo za Kinu i njen narod, već je dobra i za mnoge druge zemlje".

Vučić: Kina uvažava Srbiju kao značajnu zemlju na mapi sveta!

Sinhua ocenjuje da je Srbija "učesnik pun entuzijazma" kada je u pitanju ovaj projekat.

"Mogu da kažem, kao predstavnik veoma male zemlje, da bih želeo da ohrabrim članove KPK da nastave s inicijativom 'Pojas i put' i svim drugim inicijativama, zato što imamo potpunu veru i puno poverenje u njih i njihove inicijative. Ljudi i svet biće mnogo bogatiji zahvaljujući dobrim inicijativama, nego što bi bili bez njih", istakao je predsednik Srbije.

foto: Fonet

Navodi se da je Vučić naveo da je "u poslednjih pet godina Kina postala povezanija sa svetom, dok u isto vreme ostaje čvrsto na putu socijalizma sa kineskim karakteristikama i promoviše sopstvenu kulturu na globalnom nivou".

VUČIĆ PREDLOŽIO DA FORUM "JEDAN POJAS, JEDAN PUT" BUDE U SRBIJI: Nije skromno, ali dobrodošli ste!

"Kinezi ne samo što postaju deo svetske politike, već i svetske kulture. Vi postajete jedan od odlučujućih faktora svetske kulture, svetskih komunikacija i treba da budete ponosni na to. Sve to pokazuje da socijalizam sa kineskim karakteristikama funkcioniše", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track