SRPSKE FIRME MOGU BITI UGROŽENE ZBOG AGROKORA: Milan Kovačević upozorava na moguće velike posledice stečaja!
Foto: Fonet

Alarmantno

SRPSKE FIRME MOGU BITI UGROŽENE ZBOG AGROKORA: Milan Kovačević upozorava na moguće velike posledice stečaja!

InfoBiz -

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da se može dogoditi da neka od srpskih firmi iz konzorcijuma Agrokor ode u stečaj, ali da to zavisi od njihovog pozicioniranja na tržištu i same zavisnosti od Agrokora.

"One mogu biti ugrožene, postoji mnogo metoda kako se novac iz kompanija može prenositi preko granice do vlasnika i obrnuto. Mi ne znamo da li je na njihovu pojedinačnu imovinu stavljena neka zaloga, a ako jeste, onda tu na primer može doći do prodaje te imovine to je jedan oblik ugroženosti. Drugi oblik ugroženosti je što je kapital njihov u više slučajeva stavljen u zalog ali to je manja ugroženost jer potencijalni kupac koji je zainteresovan može strateški biti bolji za njih", rekao je on u intervjuu za Infobiz.

Kako dodaje, treće što je najviše rasprostranjeno je kupovina i prodaja naših kompanija sa Agrokorovim u Hrvatskoj jer tu postoje dugovanja i potraživanja.

"Kod nas imamo i trgovinu i industriju u vlasništvu kompanija Agrokorovih. tako da imamo dosta uvoza, izvoza i različitih plaćanja", ističe Kovačević.

Podseća da je u Agrokorovim izveštajima novi revizor našao dosta grešaka u odnosu na ono što je slovilo kao njihov pravi izveštaj.

"Ti izveštaju su u još gorem stanju u Srbiji kod nas se prave jednom godišnje i objavljuju jako kasno. Bilo bi vrlo korisno proveriti neke podatke koji već postoje u našim izveštajima preduzeća u vlasništvu Agrokora koji istina nisu isti. Negde je otkriveno više negde manje detalja. Ako te firme nisu napravile neke transakcije, koje mi ne znamo, industrija je u jednom položaju a trgovina u drugom. Naše proizvodne organizacije imaju veliko parče dom tržišta i njima je to poslovanje sa hrvatskom manje važno. Trgovačke

organizacije su jako povezane, kada gledate ćerke Agrokora ovde vidite da ima dosta hrvatskih proizvoda. Ta roba dolazi i treba je plaćati, a da li se ona brže plaća nego domaća to ne znamo", rekao je Kovačević.

(Kurir.rs / N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track