ZA VEĆU KONKURENTNOST SRPSKE PRIVREDE: Uloženo 900.000 evra iz IPA fondova i 100.000 evra iz budžeta Srbije
Foto: Reuters

Zatvoren projekat

ZA VEĆU KONKURENTNOST SRPSKE PRIVREDE: Uloženo 900.000 evra iz IPA fondova i 100.000 evra iz budžeta Srbije

InfoBiz -

BEOGRAD - Projekat koji je za cilj imao veću konkurentnost srpskih preduzeća i industrije na tržištu EU zatvoren je danas, a tokom 25 meseci u sprovođenje projekta uloženo je 900.000 evra iz IPA fondova i 100.000 evra iz budžeta Srbije.

V.d pomoćnika ministra privrede Aleksandar Starčević rekao je da je integrisanje srpske privrede u jedinstveno tržište EU jedan od strateških ciljeva Srbije.

"Projekat je doprineo unapređenju sistema koji omogućava srpskoj privredi da plasira kvalitetne i bezbedne proizvode, kako na strano tako i na domaće tržište" , naveo je Starčević.

Projekat su zajednički sproveli konzorcijum iz Češke i Ministarstvo privrede.

Ambasadorka Češke u Srbiji Ivana Hlavsova istakla je da je projekat pomogao da se Srbija još više približi standardima EU i da Češka izražava punu podršku opredeljenju Srbije da postane članica EU.

Šefica sektora za evropske integracije i ekonomske poslove Delegacije EU u Srbiji, Radica Nusdorfer, naglasila je da EU više od 15 godina u kontinuitetu podržava sektor Infrastrukture kvaliteta i da je za to vreme bespovratno dotirano oko 15 miliona evra u opremi i tehničkoj pomoći.

"Važno nam je da srpska privreda bude svesna svojih obaveza u oblasti bezbednosti proizvoda, pa će naša projektna saradnja ubuduće biti usmerena ka malim i srednjim preduzećima, potrošačima i institucijama u lancu infrastrukture kvaliteta", rekla je Nusdorfer.

Projekat koji je danas zatvoren unapredio je tehničko zakonodavstvo i pomogao usklađivanje sa evropskim propisima u oblasti metrologije, prethodno upakovanih proizvoda, aerosola, igračaka, ATEX-a i liftova.

Projekat, koji je deo Tvining programa, bio je usmeren na uklanjanje nepotrebnih prepreka trgovini u svetlu pregovora sa EU kako bi se olakšala trgovina robom između EU i Srbije i ojačale nacionalne institucije infrastrukture kvaliteta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track