RUMUNI TRAŽE RADNIKE IZ SRBIJE: Plata 340 evra, a potrebna su im ova zanimanja
Foto: AP/Ilustracija

Šansa za posao

RUMUNI TRAŽE RADNIKE IZ SRBIJE: Plata 340 evra, a potrebna su im ova zanimanja

InfoBiz -

KIKINDA - U Regionalnoj privrednoj komori Kikinda održan je Sajam zapošljavanja na kojem su se predstavili isključivo poslodavci iz Rumunije.

Posao u inostranstvu ili u inostranim kompanijama u Kikindi potražilo je oko 200 Kikinđana. Najviše se traže zanatlije, ugostitelji, mašinci i građevinci, a prosečna plata koja se isplaćuje našim radnicima iznosi oko 340 evra.

Dobra saradnja Kikinde i Temišvara u Rumuniji rezultirala je sajmom zapošljavanja na kojem se dvadesetak poslodavaca iz susedne zemlje predstavilo Kikinđanima. Rumunsko tržište veoma je željno radne snage, pa nezaposleni u tome vide svoju šansu.

foto: AP/Ilustracija

Rumunski poslodavci traže veliki broj različitih zanimanja od autoelektričara, automehaničara, građevinskih, industrijskih, kao i veliki broj ugostiteljskih radnika. Prosečna plata koju naši radnici mogu da očekuju je oko 340 evra, uz ostale prinadležnosti. ''Nama je za početak potrebno 30 radnika, s tim što taj broj zaposlenih u budućnosti može samo da se povećava'', kaže Dana Avram iz ''Moda Tim'' iz Rumunije. ''Mesečno nam je potrebno oko sto radnika, koje primamo na određeno vreme, a prednost imaju poznavaoci tehničke struke'', navodi Karmen Bukatariju iz kompanije ''Zopas'' iz Rumunije. Velika prednost za rad u bilo kojoj zemlji Evropske unije jeste poznavanje stranih jezika. Zato je neophodna što skorija intervencija nadležnih. ''Ono što sledi je kurs učenja rumunskog jezika namenjen za 60 nezaposlenih osoba koje bi trebalo da steknu prednost prilikom zapošljavanja u Rumuniji ili rumunskim firmama u Kikindi'', kaže Tibor Horvat, predsednik Regionalne privredne komore Kikinda Nosilac projekta saradnje Kikinde i Temišvara, vrednog 170.000 evra, finansiranog preko IPA programa, je Regionalna privredna komora Kikinda, u saradnji sa Komorom županije Timiš iz Temišvara i Gradskom upravom Kikinda, dok je za organizovanje sajma bila zadužena filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.

(Kurir.rs/RTV/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo koliko će robijati glumica koja je ubila majku i babu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track