PODVIG: Mesečno u slamaricu ostave oko 4.200 dinara za crne dane
Foto: Shutterstock

Polovina stanovništva Srbije uspe da ušpara

PODVIG: Mesečno u slamaricu ostave oko 4.200 dinara za crne dane

InfoBiz -

Glavni motiv za čuvanje novca u Srbiji i dalje je stvaranje finansijskih rezervi za hitne slučajeve

Svaki drugi građanin Srbije štedi, a mesečno sačuva u proseku 4.621 dinar, pokazalo je istraživanje Erste grupe o štednim navikama i stavovima u našoj zemlji.

Mesečna ušteda je nešto veća no prošle godine, za 406 dinara. Ispitanici su naveli da najčešće mogu da uštede do dve hiljade dinara, njih približno trećina, dok više od 12.000 sačuva pet odsto anketiranih.

Glavni motiv za čuvanje novca u Srbiji i dalje je stvaranje finansijskih rezervi za hitne slučajeve, i to za približno dve trećine građana, dok skoro četvrtina njih štedi da bi se finansijski obezbedila i mogla sebi da priušti negu u starosti.

U odnosu na prošlu godinu, 18 odsto više građana štedi za potrebe kupovine, nabavke i putovanja - 37 procenata kako bi sebi moglo „nešto da priušti“, dok približno trećina njih to čini zbog troškova renoviranja i nabavki, a 28 odsto za odmore i putovanja. Štednja je važna za 71 odsto građana, a najznačajnija je starijima od 50 godina. Iako su mesečna ušteđevina i zadovoljstvo sačuvanim novcem viši nego u 2016, i dalje 44 odsto štediša nije zadovoljno iznosom koji stave sa strane.

Kurir / V. S.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track