KONTRAMERE PRIŠTINI OD DANAS NA SNAZI: Odgovor na uvođenje takse na brašno
Foto: Dado Đilas

Rasim Ljajić,

KONTRAMERE PRIŠTINI OD DANAS NA SNAZI: Odgovor na uvođenje takse na brašno

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar trgovine Rasim Ljajić je najavio da će Srbija od danas početi primenu određenih kontramera prema Prištini koje neće da promeni odluku o uvođenju takse na uvoz brašna iz Srbije.

"Te ćemo mere sukcesivno pojačavati, u zavisnosti od razvoja situacije. Nismo srećni zbog toga, ali posle izjave kosovskog ministra nemamo nikakav manevarski prostor za političko, dipomatsko, ljudsko rešenje ovog problema", rekao Ljajić.

foto: Reuters

On je istakao da ne može da govori o konkretnim kontramerama.

"Radićemo samo ono što je u skladu sa medjunaradnom standardima i našim zakonima. Nećemo preduzimati nikakve mere koje mogu da dodju pod udar CEFTE ili Evropske komsije", naglasio je Ljajić.

On je ocenio da će to biti jasan signal da Srbija ne može da toleriše takvo ponašanje i uvodjenje mera koje nemaju realnu osnovu.

"Mi smo danas pisali i evropskom komesaru sa susedsku saradnju i proširenje Johanesu Hanu, želeći da od njega dobijemo odgovor da li je ovo evropsko ponašanje", kazao je Ljajić o potezu Kosova, i dodao da se mesecima govori o zajedničkom ekonomskom prostoru u regionu, da je usvojen akcioni plan, a onda se desi "nečuveno" - da neko, Kosovo, najavljuje izlazak iz CEFTE.

foto: Dado Đilas

On je istakao da se Srbija trudila da problem reši na najbezbolniji način, da ne trpi privreda ni Kosova, ni Srbije, a onda je došla najava iz Prištine o uvodjenju novih mera za uvoz robe iz Srbije.

"Ja mislim da je poštenije da izadju iz CEFTE, nego da sede u CEFTI, koriste benefite, a uvode vancarinske barijere", kazao je Ljajić. On je kazao da je juče u Budvi, na sastanku premijera Zapadnog Balkana, najveći deo posvećen uklanjanju vancarinskih barijera, a da dan kasnije dolazi ovakva odluka Kosova. Ljajić je kazao da je utvrdjeno da nije bilo izvoza brašna iz Srbije na tržište Kosova po damping cenama, zbog čega je Kosovo navodno uvelo te mere.

"Jasno je da se na taj način štiti mlinarska industrija na Kosovu. Par najvećih vlasnika mlinova na Kosovu izdejstvovalo je uvodjenje ovakve mere i nemamo drugi način da reagujemo nego da počnemo sa kontramerama", rekao je on.

foto: Profimedia

On je rekao da je utvrdjeno da je brašno koje je izvoženo na Kosovo, izvoženo po ceni od 197 do 205 evra po toni i da nema govora da je neko prodavao svoju robu po cenama nižim od troška proizvodnje.

"I mlinarima sa Kosova ćemo dostaviti dokumenta o cenama pšenice i brašna od januar a do oktobra ove godine, gde se vidi da je nemoguće da je bilo dampinga", kazao je Ljajić. On je rekao da je 270 milinara u Srbiji, od kojih 50 izvozi na Kosovo i da medju njima nije bilo dogovora da prodaju po damping cenama. Naveo je da se mesečno izvozilo od 2.000 do 3.000 tona brašna na tržište Kosova.

On je ponovio da čak i da je bilo dampinga, antidampig mere se sprovode prema onima koji su prekršili pravila, a ovde se uvode mere prema čitavoj mlinarskoj industriji.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Mama je otišla da trči i nestala je u travi! Ovo je rekla mala Jana o ubistvu pevačice Jelene Marjanović!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track