SINDIKAT FABRIKE ZASTAVA ORUŽJE: Preduzeće se upropašćuje da bi se što jeftinije prodalo
Foto: Fonet

protiv privatizacije

SINDIKAT FABRIKE ZASTAVA ORUŽJE: Preduzeće se upropašćuje da bi se što jeftinije prodalo

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - Sindikat fabrike odbrambene industrije "Zastava oružje" protivi se najavama privatizacije i ocenjuje da se fabrika poslovno i finansijski upropašćuje kako bi se što jeftinije prodala.

U saopštenju izdatom tim povodom osuđuje se izjava generalnog direktora fabrike Milojka Brzakovića, koji je podržao privatizaciju.

foto: Dado Đilas

Direktor je doveden kao penzsioner i bez ikakve odgovornosti zalaže se za prodaju fabrike, koja je od osnivanja 1853. godine bila i ostala centar vojne industrije Srbije i koja već blizu dva veka ima važnu i vodeću ulogu u privrednom i socijalnom razvoju Šumadije i Srbije, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacija "Zastava oružje".

Dodaje se da od sudbine fabrike zavisi budućnost više od 10.000 Kragujevčana.

Brzaković je rekao novinarima da podržava promenu Zakona o prometu naoružanja i vojne opreme "u razumnom obimu", da bi se omogućila privatizacija preduzeća namenske industrije, navodeći da "i mi moramo da menjamo pravila ponašanja u odnosu na okruženje i svet".

foto: Aleksandar Jovanović

On smatra da je fabrikama odbrambene industrije potrebna još jedna veća finansijska "njekcija", što bi po osnovu privatizacije za "Zastava oružje" značilo povećanje obima proizvodnje, smanjenje troškova, veću dobit i profit, kao i investicije.

U sindikatu, međutim, podsećaju da je privatizacija u Srbiji imala osvetnički i pljačkaški karakter i da je kao model vodila tajkunskoj privatizaciji, velikoj obespravljenosti i teškoj eksploataciji radnika, kao i da je jedan je od glavnih faktora produbljivanja socijalne i ekonomske krize i osiromašenja građana Srbije.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Slučaj kantrimen! Da li Marko krije ljubavnicu ili nečije dete, pita otac nastradalog Bojana?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track