PRODAJA GALENIKE: Brazilci donose 50 miliona evra i 900 sigurnih radnih mesta
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

ULAGANJA

PRODAJA GALENIKE: Brazilci donose 50 miliona evra i 900 sigurnih radnih mesta

InfoBiz -

Kompanija „Elijus“ i „EMS grupa“ će za zemunsku fabriku platiti 16 miliona evra, bankama vratiti 25 miliona i investirati još 5,5 miliona u naredne dve godine

Domaća „Galenika“ od prošle nedelje zvanično je postala deo „EMS grupe“, najveće brazilske farmaceutske kompanije, čiji je predsednik i najveći akcionar Karlos Sančez odmah poručio da namerava da od „Galenike“ napravi farmaceutsku kompaniju značajnu za čitavu jugoistočnu Evropu.

- Ideja je da se „Galenika“ osnaži tamo gde je potrebno, a onda i da proširimo paletu lekova. Zaposleni mogu da očekuju živu kompaniju, gde će biti mesta za sve koji žele da rastu zajedno s njom. Želimo da imamo zaista uspešnu kompaniju, da naši zaposleni imaju dobre plate i da se u Srbiji dalje razvijamo - rekao je Sančez nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovara.

Ovim ugovorom se kompanija „Elijus“ iz Luksemburga, čiji je većinski vlasnik „EMS grupa“, kao formalni kupac obavezala da za preuzimanje 93,73 odsto ukupnog kapitala „Galenike“ državi Srbiji plati 16 miliona evra. Pored toga, novi vlasnik je u obavezi da izmiri dug „Galenike“ prema bankama u iznosu od 25 miliona evra, kao i da u naredne dve godine investira 5,52 miliona evra u kompaniju. Dakle, Brazilci će za preuzimanje zemunske fabrike morati da spreme finansijsku injekciju koja premašuje 46 miliona evra.

Takođe, obaveza kupca je da u naredne dve godine zadrži 900 zaposlenih u „Galenici“, a onima koji su se opredelili za socijalni program kupac će obezbediti dodatnih 200 evra po godini staža na ime otpremnine, što je, uz obavezu države, 400 evra po godini staža.

Ugovor o prodaji kapitala „Galenike“ je s predstavnikom „Elijusa“ potpisao ministar privrede Goran Knežević, koji je tom prilikom izjavio da očekuje da će ova privatizacija biti uspešna i da će pozitivno uticati na privredni rast Srbije.

Država je više puta bezuspešno pokušavala da privatizuje „Galeniku“, te se konačna prodaja u farmaceutskim krugovima smatra velikim uspeh s obzirom na balast dugova i gubitak učešća na domaćem tržištu lekova, koje je fabrika vukla za sobom.

LIČNA KARTA EMS

- EMS je najveća farmaceutska kompanija u Brazilu

- U 2015. ostvarila je prihod od oko 1,75 milijardi evra

- Ima oko 5.000 zaposlenih i proizvodi za gotovo sve oblasti medicine

- Preko partnerskih kompanija prisutni su u oko 30 zemalja sveta

- Na tržištu Severne Amerike rade kao kompanija „Brejs farma“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track