Ministar Vujović: Na svakih milijardu sada štedimo do 60 miliona
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Osma revizija trogodišnjeg aranžmana

Ministar Vujović: Na svakih milijardu sada štedimo do 60 miliona

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio danas da je tokom aranžmana sa MMF u prethodne tri godine ostvarena ukupna fikskalna konsolidacija i da je jedan od vrlo opipljivih rezultata to što sada na svakih milijardu evra duga štedimo 50 do 60 miliona evra, jer plaćamo niže kamate.

Vujović je na konferenciji za novinare povodom osme, završne revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, rekao da Srbija beleži stalni pad udela kamate.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Ne samo udela duga u BDP-u sa oko 75 odsto na 65 odsto, nego nam pada i trošak tog duga. Permanetno pada deo u budžetu koji se odnosi na plaćanje kamata zato što su kamatne marže koje plaćamo na svetskim finsnsijskim tržstima značajno smanjene sa preko 5,5 odsto, pre svega četiri ili pet godina, na 1,3 odsto koje plaćamo danas. To je vrlo opipljivi rezultat ovih reformi", naglasio je Vujović na konferenciji u NBS.

Kako je rekao, na svakih milijardu evra duga mi sada štedimo 50 do 60 miliona evra, zato što plaćamo niže kamate.

"To je vrlo opipljiv rezultat onoga što sada radimo. Takođe, treba da obezbedimo održivost ovih reformi, završimo strkukturne reforme i da zavrsimo reforme koje će obezbediti duguročno stabilan rast javnih prihoda i efikasno korišćenje javnih rashoda", dodao je Vujović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track