ČLAN FISKALNOG SAVETA: Srbija treba da nastavi saradnju sa MMF, to daje dobre rezultate
Foto: Nebojša Mandić

mišljenje stručnjaka

ČLAN FISKALNOG SAVETA: Srbija treba da nastavi saradnju sa MMF, to daje dobre rezultate

InfoBiz -

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je danas da bi Srbija trebalo da nastavi saradnju sa Međunarodnim monetranim fondom (MMF) jer je, kako je ocenio, postojeći aranžman dao dobre rezultate, pa bi nastavak bio odličan za domaću ekonomiju.Altiparmakov je na Medjunarodnoj konferenciji Beogradske berze istakao da je ne bi trebalo da bude dileme da li je nastavak aranžmana sa MMF-om neophodan, jer se ovaj koji treba da se okonča pokazao kao dobar za srpski budžet.

"Slično kao kad neko ne može da se natera da ide u teretanu da vežba, a onda dođe vrhunski trener i ponudi besplatno svoje usluge, a u ovom slučaju usluge MMF-a bi bile besplatne", kazao je on i istakao da bi to bila dobitna kombinacija za Srbiju.

On je podsetio da ekonomski rast nije bio moguć bez fiskalne konsolidacije koja je postignuta, pa Srbija sada može da se okrene rastu ekonomije.

Dodao je da je Srbija prethodnih godina bila negativni rekorder u regionu po privednom rastu, navodeći da je to indikator sturukturnih problema domaće privrede među kojima se izdvajaju manjak investicija i još uvek nezadovoljavajuchi poslovni ambijent.

Altiparmakov je kazao da je tržište kapitala deo finansijske slagalice čiji rast nije moguć bez ukupnog rasta privrede.

On smatra da Srbiji nedostaje istrajnost i doslednost u sprovođenju reformi u raznim oblastima, zbog čega se kaska u racionalizaciji javne uprave i javnih preduzeća.

Altiparmakov je istakao i da guranje rasta preko plata i penzija nije dobro.

Srbija, kako je naglasio, treba da preispita i koliko su isplativa pojedina ulaganja poput izgradnje nacionalnog stadiona ili Fruškogorskog koridora.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track