BELA KNJIGA 2017. Brnabić: Vlada posvećena stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Savet stranih investitora

BELA KNJIGA 2017. Brnabić: Vlada posvećena stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta

InfoBiz -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je Vlada Srbije posvećena stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta kako bi privukla investitore, ali i omogučila da privrednici koji već posluju budu zadovoljni i nastave da investiraju.

Ona je na predstavljanju publikacije "Bela knjiga" Saveta stranih investitora u kojoj su preporuke za bolje uslove poslovanja, najavila da će uskoro u javnoj raspravi biti nacrt zakona o parafiskalnima nametima kako bi se uspostavila kontrola u naplati brojnih taksi i naknada, što je važno za poslovnu zajednicu i Vladu.

"Do kraja godine biće definisan program reforme Poreske uprave, što je važno za efikasniju naplatu poreza i sprečavanje sive ekonomije, kazala je Brnabić. Kako je objasnila, Poreska uprava će zadržati samo osnovnu delatnost, a sporedne delatnosti će biti izdvojene. "Jačaćemo i inspekcijski mehanizam", istakla je premijerka.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U Srbiju uloženo 8 milijardi

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas, na predstavljanju "Bele knjige 2017" Saveta stranih investitora u Srbiji (FIC), da je u Srbiju uloženo osam milijardi evra u prethodnih pet godina. Brnabić je istakla da je to jedan od dokaza kolio je Srbija napredovala i zahvalila svima koji su verovali u Srbiju i dali povrenje našoj zemlji. Ona je zahvalila partnerima i na podršci za reforme u Srbiji kako bi postala jedna od najkonkurentnijih nacija u svetu. Brnabić je ocenila da je 2017. godina bila veoma uspešna i da građani mogu da budu zadovoljni i ponosni, ali da preostaje dugačak put kada je reč o sprovođenju reformi. "Na tri ključna stuba treba da se fokisiramo, a to su privreda, javna uprava i vladavina prava", navela je Brnabić.

Višak zaposlenih u javnoj upravi

Ukazala je da i dalje ima viška zaposlenih u javnoj upravi, ali da je manjak radnika u zdravstvu, zbog čega je odobreno da se u toj službi zaposli još 4.000 ljudi. "Prioriteti Vlade su i uvodjenje elektronske uprave, kako bi gradjani i privreda imali efikasniju uslugu, a time će se sprečavati i korupcija", kazala je Brnabić.

Navela je da će jedan od stubova reforme u narednom periodu biti vladavina prava, odnosno efikasniji pravosudni sistem za privredu i građane. Premijerka je dodala da Srbija kasni u toj reformi jer je fokus bio na drugim važnim oblastima.

Najveći napredak ostvaren je u oblasti građevinskog zemljišta i izgradnje, što je ocenjeno najvećom prosečnom ocenom 2,13. Sledi zaštita korisnika finansijskih usluga koja je ocenjena sa dva, napredak u oblasti transporta ocenjen je sa 1,95, a u duvanskoj industriji sa 1,96.

Od oktobra 2016. do oktobra 2017. najmanji napredak ostvaren je u Zakonu o privrednim društvima, Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, restituciji i standardima kvaliteta u proizvodnji mleka, što je ocenjeno sa jedinicom.

Borba protiv sive ekonomije

U borbi protiv sive ekonomije postignut je napredak što je ocenjeno sa 1,55. Od 11 preporuka koje su predstavljene u "Beloj knjizi" 2016. godine šest je ostvarilo odredjeni napredak, dok u ostatku nije bilo napretka."Bela knjiga" predstavlja svojevrstan presek stanja o indikatorima ekonomske razvijenosti, odnosno ona sadrži predloge za poboljšanje poslovnog okruženja u zemlji. U ovogodišnjem, 15. izdanju Bele knige, analizirano je 18 zakona i podzakonskih akata i 24 pisane inicijative za izmene postojećih propisa. Savet stranih investitora u Srbiji osnovan je 2002. godine, a od 2003. u "Beloj knizi" jednom godišnje saopštava Vladi Srbije i javnosti svoje vidjenje uslova poslovanja i ulaganja u raznim oblastima, ali i predlažu izmene propisa i prati njihovo sprovodjenje.

Ulaganja 130 članica Saveta su 2016. godine porasla 5,2 milijarde evra i dostigle 28,7 milijardi. Članice Saveta zapošljavaju oko 100.000 ljudi, a u ukupnom izvozu učestvuju sa oko 25 odsto.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je policija otkrila ubicu vlasnika pekare iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track