VELIKA ŠANSA ZA RAZVOJ VAŽNE POLJOPRIVREDNE GRANE: Srpska vina će biti poput francuskih!
Foto: Tanjug

Berićetno

VELIKA ŠANSA ZA RAZVOJ VAŽNE POLJOPRIVREDNE GRANE: Srpska vina će biti poput francuskih!

InfoBiz -

Prilika Srbija postaje izuzetno područje za gajenje vinove loze zbog globalnog zagrevanja, jer se broj sunčanih dana povećava

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić otvorio je Festival srpskih vina u Lazarevcu.

On je naveo da je to pravi primer saradnje Vlade, nadležnih ministarstava, lokalne samouprave i privrede, te istakao da nema pisca, filozofa ili pesnika koji nije napisao odu vinu, za koje se kaže da je ogledalo duše.

- I 70 srpskih izlagača na ovom sajmu su, u tom smislu, ogledalo srpske duše i srpske tradicije - naglasio je ministar.

Ružić je podsetio na rimsku poslovicu da je u vinu istina, da Kinezi kažu da se uz vino mnogi poslovi sklapaju, a Francuzi da je dan bez vina kao dan bez sunca, ali i istakao da se na ovim prostorima već dva milenijuma razvija vinogradarstvo.

Grozdovi puni šećera

Na Festivalu srpskih vina u Lazarevcu okupili su se izlagači ne samo iz Lazarevca i okoline već i iz Sremskih Karlovaca, Deliblatske peščare, Valjeva, Jagodine, Negotina...

A da proizvodnja vina na ovim prostorima ima ogromnu perspektivu, potvrđuje i tekst objavljen na sajtu Agroklub. U njemu Tihomir Timotijević, vinogradar i vinar iz Vrbice kod Aranđelovca, tvrdi da Srbija postaje Bordo i izuzetno područje za gajenje vinove loze zbog globalnog zagrevanja. Broj sunčanih dana se povećava, što pogoduje groždu i donosi visoki procenat šećera.

Ove godine, pojedini vinogradari u Šumadiji zabeležili su i preko 28 procenata šećera u grozdovima, navodi Agroklub.

- Kada uzmete meteorološke podatke u Beogradu, Kragujevcu ili Nišu, imate maltene isti broj sunčanih dana kao u Atini ili na Pelješcu. Znači, globalno zagrevanje pogoduje Srbiji i postajemo Bordo. A u toj regiji nastaju najpoznatija i najkvalitetnija vina - ističe Timotijević.

foto: Tanjug

Enolog Mija Radovanović iz Krnjeva, još jedan vinogradar iz Šumadije, kaže da je procenat šećera jedan od važnih parametara. U zavisnosti od ekspozicije, kod njega se ove godine procenat šećera kretao od 25 do 28,8.

Eksplozivna godina

- Ja to dosad nisam imao. Sudeći po tom parametru, imamo eksplozivnu godinu. Imaćemo veoma alkoholna i puna ekstraktna vina. Bobice su veoma čvrste, a zrele. Šira je vrlo crvena. Više nije tajna da je Šumadija prepoznata kao najveći region po potencijalu za gajenje vinove loze. Zbog pogodnog terena, klime, zemlje, ekspozicija, moguće je podići nekoliko hiljada hektara samo u ovoj regiji - tvrdi Radovanović.

Ovaj enolog ističe da su sve evropske sorte prilagodljive u Srbiji i da naša zemlja ima odlične preduslove za razvoj vrhunskog vinogradarstva.

Kurir / MINA BRANKOVIĆ / Agroklub

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track