ČETVRTINA SRBIJE ZARAĐUJE NA CRNO: Svega trećina bi prijavila poslodavca koji zapošljava bez ugovora
Foto: Kurir

zaposlenje

ČETVRTINA SRBIJE ZARAĐUJE NA CRNO: Svega trećina bi prijavila poslodavca koji zapošljava bez ugovora

InfoBiz -

Više od četvrtine radno angažovanih građana Srbije prima celu ili deo zarade na ruke, pokazalo je istraživanje o sivoj ekonomiji, koje su danas predstavili Nacionalna alijanska za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačka razvojna saradnja (GIZ), a 33 odsto ispitanika bi prijavila poslodavca ako je nekog zaposlio 'na crno'.

Dve trećine prima zaradu ili deo zarade na tekući račun, rezultat je istraživanja koje je sproveo Ipsos stratedžik marketinga. U anketi je 33 odsto zaposlenih odgovorilo da su prijavljeni i imaju ugovor o radu, dok šest odsto radi neprijavljeno i bez ugovora, a 55 odsto ispitanika je odgovorilo da nisu radno angažovani ni po kom osnovu.

Oko trećine građana Srbije kupuje robu na improvizovanim prodajnim mestima, pre svega kafu, duvan i cigarete, a kao razlog navode da im je to jeftinije, naveo je istraživač Ipsos stratedžik marketinga Vojislav Mihailović.

Iako najveći broj građana, 90 odsto, izjavljuje da dobija fiskalni račun prilikom kupovine, svaki treći ističe da ne ume da prepozna da li je on ispravan.

foto: Stefan Jokić/Ilustracija

Dve trećine ispitanih veruje da država adekvatno kažnjava preduzeća i pojedince koji posluju nelegalno. Na pitanje da li smatraju da država pravilno raspolaže poreskim prihodima koje prikupi od građana i privrede, čak 40 odsto kaže da ne može to da zna, jer država to ne radi transparetno, a 14 procenata ispitanih odgovorilo je 'da'. Više od pola građana Srbije ne koristi kartice za plaćanja, nalaz je istraživanja.

Potpredsednik Saveza za fer konkurenciju NALED Vladimir Tipsarević ukazao je da je istraživanje pokazalo da je podrška stanovništva Srbije borbi protiv sive zone i dalje veoma visoka i dostiže 90 odsto. Problematična je, međutim, spremnost da se u toj borbi učestvuje, s obzirom da je samo 22 odsto spremno da prijavi radnju ili kafić u kojoj ne dobije račun, a 33 odsto je spremno da prijavi poslodavaca koji zapošljava na crno, rekao je Tipsarević.

Među njima su i neki od 27 odsto radnika koji priznaju da deo ili celu platu primaju na ruke, dodao je. On je ocenio da je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" doprinela da dve trećine građana misli da je država odlučna u borbi sa sivom ekonomijom. Istraživanje je pokazalo da je u odnosu na februar 2017. za četiri odsto porastao procenat građana uverenih da je država odlučna da suzbije sivu zonu.

Vođa Projekta GIZ Birger Nere rekao je da sive ekonomije ima svuda, čak i u Nemačkoj, i predočio cilj istraživanja da se dobije procena kao osnova za borbu protiv nje. On je pohvalio Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije u Srbiji, koji je stručno urađen, izrazivši nadu u napredak.

Istraživači su naveli da se je, prema nezvaničnim podacima, siva ekonomija u Srbiji na nivou 30,1 odsto BDP, a cilj je da se ona smanji na 26,7 odsto.

Kako su najavili, do kraja godine NALED će uraditi novu analizu sive ekonomije u Srbiji i objaviti rezultat. Oni su ukazali i da je siva ekonomija u najuspešnijim zemljama Evrope na nivou 14 - 15 odsto BDP.

Istraživanje NALED i GIZ u okviru projekta "Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije" sprovedeno je od 16. do 21. septembra na uzorku od 1.050 ispitanih punoletnih građana Srbije.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega Zoran Marjanović u zatvoru ne priča o pokojnoj Jeleni?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track