POČEO EKONOMSKI SAMIT U BUDIMPEŠTI: Državni vrh Srbije potvrđuje brojne ugovore o saradnji sa Kinom
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Skup predsednika vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope

POČEO EKONOMSKI SAMIT U BUDIMPEŠTI: Državni vrh Srbije potvrđuje brojne ugovore o saradnji sa Kinom

InfoBiz -

Predsednici vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (16+1) danas počinju samit u Budimpešti na kome treba da se dogovore o okvirima saradnje u sledećih pet godina, uključujući takozvani "novi put svile" kroz koji Kina želi da proširi svoje trgovinske veze od azije do Evrope i Afrike.

foto: Fonet

Vlada Srbije je saopštila da će premijerka Ana Brnabić prisustvovati otvaranju tog ekonomskog, trgovinskog i finansijskog foruma i da će govoriti na plenarnoj sesiji samita.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prvog dana Samita se očekuje potpisivanje ugovora o nastavku strateške saradnje Srbije i Kine, i to Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina–Požega, između Republike Srbije, JP „Putevi Srbije“ i "China Communications Construction Company Ltd".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Biće potpisan i Protokol između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu, kaže se u saopštenju.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mađarska vlada je najavila da će danas objaviti tender za rekonstrukciju železnice između Budimpešte i Beograda koji Kina finansira. U delegaciji sa Brnabić biće i potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali će na samitu potpisati Sporazum o zajedničkom sprovođenju projekta prerade i odlaganja otpadnih voda iz centralnog gradskog područja između Kineske inženjerske mašinske korporacije i Grada Beograda, Ugovor o projektu izgradnje toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kineski premijer Li Kećijang je pred dolazak Budimpeštu da je saradnja sa Kinom doprinela razvoju tih 16 zemalja i cele Evrope i dodao da je Peking spreman da sa njiima razvije dalje okvire saradnje.

Li je napisao u autorskom tekstu za budimpeštanski časopis Hungari tajms da saradnja sa 16 zemalja evrope ide uzlaznom linijom na svim poljima, da je političko poverenje ojačano, da je trgovinska razmena 2016. godine dostigla 58,7 milijardi dolara i da se radi na više infrastrukturnih projekata.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track