BRNABIĆEVA PONOSNA NA EKONOMSKOM SAMITU U BUDIMPEŠTI: Srbija je tačka ukrštanja Puta svile
Foto: Printscreen Twitter

Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

BRNABIĆEVA PONOSNA NA EKONOMSKOM SAMITU U BUDIMPEŠTI: Srbija je tačka ukrštanja Puta svile

InfoBiz -

Izuzetno sam ponosna što moja zemlja predstavlja jednu od tačaka na kojima se ukršta novi Put svile, izjavila je danas u Budimpešti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) i ocenila da je format „16+1“ saradnje sa Kinom izuzetno značajan mehanizam na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije.

Brnabić je u obraćanju na plenarnoj sesiji samita poručila da je Srbija potpuno posvećena unapređenju sveukupnih odnosa Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ona je rekla da je format „16+1“ ujedno važan mehanizam za jačanje saradnje Kine sa Evropskom unijom.

Brnabić je ocenila da je važno to što se, na marginama događaja, sastaju premijeri zemalja okupljenih u toj inicijativi i razgovaraju o saradnji u brojnim oblastima, saopštila je Vlada Srbije.

POČEO EKONOMSKI SAMIT U BUDIMPEŠTI: Državni vrh Srbije potvrđuje brojne ugovore o saradnji sa Kinom

„Izuzetno sam ponosna što moja zemlja predstavlja jednu od tačaka gde se ukršta novi Put svile, na liniji rute Ekspresne pomorsko-kopnene linije, i upravo u Beogradu biće obeleženo otvaranje radova na projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta”, istakla je premijerka Srbije.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Brnabić je naglasila da trilateralni projekat modernizacije pruge Beograd – Budimpešta predstavlja prvi prekogranični projekat u tom formatu saradnje, koji je od ogromnog značaja za Srbiju i zemlje regiona u celini.

DOGOVOR VREDAN 450 MILIONA EVRA! Potpisan komercijalni ugovor za autoput Preljina-Požega

„Srbija intenzivno nastavlja sa realizacijom zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i dalje je na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u toj oblasti sa Kinom“, istakla je Brnabić.

Ona je podvukla da je saradnja u okviru mehanizma „16+1“ za Srbiju bila plodonosna i izdvojila je Sporazum o ukidanju viza za građane Srbije i Kine na period do 30 dana, kao i uspostavljanje avio-linije Hajnan erlajnza na relaciji Beograd - Peking.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Brnabić je dodala da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju finansijske saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i da je ponosna jer je predstavništvo Benk of Čajna počelo da radi u Srbiji početkom godine, odakle će pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i sve bivše jugoslovenske republike.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Printscreen/Twitter)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO! Iz Parova u Vladu Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track