JEDINA OPANČARKA U SRBIJI: Mirnini opanci stigli do Amerike
Foto: Saša Urošev

ZLATNE RUKE

JEDINA OPANČARKA U SRBIJI: Mirnini opanci stigli do Amerike

InfoBiz -

Kad joj se rad u fabrici smučio, Mirna Rackov iz Kikinde uzela je sudbinu u svoje ruke i proslavila se šivenjem opanaka „pertlaša“, „sarajevsko polje“, „banatski zumbani“...

Mirna Rackov iz Kikinde jedina je žena u Srbiji koja ima registrovanu radnju za proizvodnju kožnih opanaka i sertifikat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za stare zanate.

Njoj je dolazak sa Pelješca u Banat odredio životni i poslovni put, te se tako već desetak godina bavi gotovo izumrlim zanatom. Dosad je napravila oko 5.000 pari kožnih opanaka i obuće za folklor. Mirna svake godine bogat asortiman oplemenjuje novim modelima, koje kupuju kulturno-umetnička društva u Srbiji i inostranstvu, mada među mušterijama ima i pojedinca:

- Moji opanci stigli su do Amerike i Australije, a trenutno radim za dva srpska KUD iz Rumunije. Od ovog posla može da se živi, ali je trebalo mnogo truda, rada i odricanja. Sasvim slučajno sam postala opančarka. Radila sam u firmi koja je proizvodila oficijalnu obuću. Kad sam s vremenom postala nezadovoljna uslovima rada, rešila sam da sudbinu uzmem u svoje ruke. Povukla sam pravi potez - priznaje Mirna i nastavlja:

- Bajka Ele Peroci „Maca papučarica“ bila je dovoljno inspirativna da 2009. otvorim i tako nazovem zanatsku radnju. Postoji još nekoliko žena koje se bave ovim zanatom, ali jedino ja imam registrovanu radnju i sertifikat. To znači da koleginice rade na crno ili pri nekim udruženjima - kaže Mirna.

foto: Saša Urošev

Pored srpskih opanaka, ona pravi i crnogorske opanke, zatim iz BiH, Hrvatske i Makedonije.

- Proizvodim različite opanke, ali i tri modela čizama, đakovačke sandale, plesne cipele za probe i baletanke. Moja ponuda obuhvata 25 modela različite ručno pravljene obuće. U zavisnosti od modela, u toku dana mogu da napravim pet do šest pari. Modeli poput „sarajevsko polje“, „banatski zumbani“ ili „sremački opanci“ iziskuju daleko više truda i vremena. Najtraženiji opanci su „pertlaši“. U njima folklorci igraju najveći broj igara - otkriva Mirna.

foto: Saša Urošev

Materijal za izradu obuće nabavlja u Novom Sadu, a od alata koristi skalpel, šilo, čekić, kalupe za obuću i „singericu“ levicu, staru više od sto godina, koju je kupila u Beogradu.

Mirna ponosno dodaje da će njeni opanci osvanuti u TV seriji „Koreni“, po istoimenom romanu Dobrice Ćosića, koja će uskoro početi da se emituje.

Saša Urošev - Foto: Saša Urošev

Podrška porodice

ĆERKA PROMOTERKA

Mirna je rođena u Dubrovniku, a detinjstvo je provela u Orebiću na Pelješcu. Kaže da je kao dete i sama nosila opanke. U Kikindu je došla da završi srednju školu, ali tu je i zasnovala porodicu i razvila biznis. Pomažu joj suprug Dragan i sin Željko, dok ćerka Mirjana nosi obuću i promoviše je na kulturno-umetničkim nastupima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track