TABAKOVIĆ: Stižu novi propisi za regulisanje bankarskih provizija i plaćanje stranom valutom
Foto: Zorana Jevtić

izmena regulative

TABAKOVIĆ: Stižu novi propisi za regulisanje bankarskih provizija i plaćanje stranom valutom

InfoBiz -

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković najavila je danas izmene i dopune zakona kojima će biti regulisani iznosi bankarskih provizija i omogućeno plaćanje stranim valutama sa deviznih računa.

Ona je na okruglom stolu Srpske asocijacije menadžera u Beogradu "Prednosti i zamke elektronske trgovine (e-commerce)" rekla da se u situaciji kada kamate padaju ne mogu izmišljati novi troškovi.

"Bankama je vreme da shvate da profit moraju da odmere sa realnošću", rekla je Tabakovićeva. Dodala je da će predloženom izmenom Zakona o zabrani pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti biti omogućeno plaćanje stranom valutom sa deviznog računa.

foto: Profimedia

Ona je rekla da univerzalni model razvoja finansijskih usluga ne podrazumeva razvoj samo tradicionalnih usluga već i novih tehnologija i elektronskih platformi i da centralna banka podržava razvoj usluga uz pomoć IT. Digitalne valute neće, prema njenim rečima, biti široko prihvaćene i neće zameniti keš iako ga neke svetske sile najavljuju i veruju da će zameniti monopol realnog novca.

Tabakovićeva je ocenila da se bitkoinom, kao digitalnim novcem, obavlja malo transakcija jer nije prihvaćen ni kao mera vrednosti robe.

"U Evropskoj uniji se još 80 odsto novčanih transakcija obavlja kešom, a plaćanje može da traje i ceo dan", rekla je ona.

Dodala je da će u Srbiji uskoro moći da se otvara račun u banci preko skajpa a identitet klijenata proverava na daljinu na osnovu elektronskog potpisa.

Guverner NBS je istakla da se nada da će domaći bankari klijentima preporučivati domaću "dina" platnu karticu kao i ostale platne kartice i da će ta srpska nacionalna platna kartica moći da se koristi u 160 zemalja sveta od kada je u sistemu kineskog nacionalnog kartičnog sistema Unionpej.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Bakir Izetbegović ponovo provocira!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track