NAPREDAK: Srbija najbolja na zapadnom Balkanu
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Američki biznismeni zadovoljni poslovnom klimom

NAPREDAK: Srbija najbolja na zapadnom Balkanu

InfoBiz -

Naša zemlja bolja je za ulaganja od Crne Gore, Makedonije i BiH, pa američki privrednici planiraju nove investicije i zapošljavanja

Poslovna klima u Srbiji, prema oceni skoro 70 odsto članica Američke privredne komore (AmCham), poboljšana je u odnosu na prošlu godinu, te otuda smatraju da je Srbija bolja za investitore od Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno na konferenciji AmChama „Peto prolazno vreme - petom brzinom u reforme“, većina privrednika očekuje poboljšanje poslovne klime i u narednim godinama. Konkretno, za sledeću godinu povećanje broja zaposlenih planira 47 odsto članica AmChama, dok u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća 90 odsto firmi očekuje rast, a 71 odsto nova zapošljavanja. Optimizam zasnivaju na nastavku procesa integracija Srbije u Evropsku uniju i u najavi Vlade o uvođenju e-uprave i e-poslovanja, što bi smanjilo administraciju.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik UO AmChama Zoran Petrović istakao je da, pored dobrih rezultata, što pre mora da se promeni odnos javnog i privatnog sektora koji je trenutno važeći u Srbiji.

- Vreme je da prebacimo u petu brzinu i da Srbiju napravimo boljim mestom za poslovanje i za život. Bitno je što pre reformisati javna preduzeća jer je potpuno neprihvatljivo da je od 7,2 miliona stanovnika samo 1,4 miliona u privatnom sektoru i izdržava ceo sistem - rekao je on.

Zamenica izvršnog direktora AmChama Amalija Pavić je istakla da su kompanije ove godine optimističnije po pitanju svog rasta, kao i čitave industrije Srbije, pa 70 odsto njih očekuje rast poslovanja. O tome govori i rejting Srbije kao investicione destinacije.

- Mađarska, Rumunija i Slovenija su i dalje ocenjene kao daleko bolje investicione destinacije od Srbije, a Crna Gora, Makedonija i Bosna lošije. Hrvatska i Bugarska su slične Srbiji, ali je Hrvatskoj opao rejting zbog slučaja „Agrokor“ - istakla je ona. Dodaje i da su kompanije ocenile da su sudski procesi neprimereno dugački i da je potrebno poboljšati znanje i specijalizaciju sudija za finansijske slučajeve.

POHVALE INVESTITORA

- smanjenje deficita budžeta

- manja administracija za

- dobijanje građevinskih dozvola

- reforme radnog zakonodavstva,

- zakon o inspekcijskom nadzoru

- unapređenje sistema izvršenja

- početak reforme e-uprave

ZAHTEVI INVESTITORA

- reforma javnih preduzeća

- reforma javnih nabavki

- reforma zdravstvenog sistema

- reforma obrazovnog sistema

- efikasnije pravosuđe

- borba protiv korupcije i sive ekonomije

- predvidiviji poreski tretman

- smanjenje administrativnih opterećenja

Ekipa Kurira - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track