UPOZNAVANJE SA PLANOVIMA I UNAPREĐENJE SARADNJE: Ministar Đorđević se sastao sa delegacijom Svetske banke
Foto: Fonet

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

UPOZNAVANJE SA PLANOVIMA I UNAPREĐENJE SARADNJE: Ministar Đorđević se sastao sa delegacijom Svetske banke

InfoBiz -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa delegacijom Svetske banke na čelu sa šefom kancelarije Svetske Banke u Srbiji Stivenom Ndegva.

Ministar Đorđević je na sastanku upoznao delegaciju Svetske banke da je Skupština usvojila budžet za 2018. godinu, kojim su Ministarstvu opredeljena sredstva, veća u odnosu na prošlu godinu za 1,3 milijarde dinara, saopstilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom i iznos roditeljskog dodatka za prvo dete biće povećan sa 39.000 na 100.000 dinara", rekao je ministar i dodao da je novina u Zakonu i isplata paušala od 5.000 dinara za svako rođeno dete, namenjenog za kupovinu opreme za bebe, koji će se isplaćivati direktno majkama, odnosno roditeljima", rekao je on.

Ministar je upoznao delegaciju i sa usvojenim Zakonom o zapošljavanju i izmenom Zakona o radu čiji je cilj pružanje veće brige o radnicima, smanjenje nezaposlenosti i sprečavanje rada na crno.

"Poslodavci će prema novim odredbama Zakona o radu biti u obavezi da, kao i do sada, svoje radnike prijave u roku od tri dana, ali radnik će tek nakon prijave moći da započne sa radom, a ne kako je do sada bila praksa, da taj rok započne tek nakon dolaska inspektora kada poslodavac započne proceduru prijave", naglasio je ministar, navodi se u saopštenju.

Đorđević je informisao predstavnike Svetske Banke o donošenju Strategije socijalne zaštite, u kojoj ključno mesto zauzima uvođenje socijalnih karata, o kojima je na predhodnom sastanku bilo reči. Takođe ih je upoznao sa planiranom reorganizacijom i unapređenjem centara za socijalni rad, kako samog rada centara, tako i infrastrukture objekata.

Šef delegacije Svetske banke zahvalio je Đorđeviću na prijemu, detaljnom upoznavanju sa planovima i usvojenim izmenama zakona i izrazio želju da dosadašnja saradnja bude još veća s obzirom na prostor i mogućnosti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track