PRIČA O USPEHU: Srpkinja dizajnira jahte i avione
Foto: PrintScreen

Od sporta do luksuznog preduzetništva

PRIČA O USPEHU: Srpkinja dizajnira jahte i avione

InfoBiz -

Svetlana Mojić Džakula, bivša reprezentativka u jedrenju, osnovala je arhitektonski studio koji niže nagrade za najbolji dizajn enterijera plovila, letelica i vila

Svetlana Mojić Džakula iz Novog Sada, bivša reprezentativka Srbije i Crne Gore u jedrenju, ljubav prema ovom sportu pretvorila je u uspešan biznis.

foto: PrintScreen

U svom studiju „Salt and Water“ Svetlana dizajnira luksuzne jahte, vile i enterijere aviona, dok je za inovaciju „Plutajući hotel“ pre dve godine dobila prestižnu međunarodnu nagradu Milenijum jaht dizajn 2015. za najbolji projekat mladog dizajnera.

foto: PrintScreen

Lepo i korisno

- Više od deceniju bila sam u reprezentaciji i jedrila sa sestrom u dvojcu 470. Volela sam da crtam, pa sam upisala arhitekturu i prirodno je proizašlo da spojim te dve stvari. Još na fakultetu sam odlučila da se bavim dizajnom jahti, pa sam 2006, sa 23 godine, otišla u Geteborg na letnju školu kod čuvenog predavača Larsa Larsona, po čijoj se knjizi uči na fakultetima za brodogradnju. Posle fakulteta sam radila u jednoj firmi u Crnoj Gori, a onda sam dobila stipendiju u Veneciji, gde sam završila dizajn jahti. Po povratku iz Italije 2011. otvorila sam firmu „Salt and Water“, u kojoj se sa još troje kolega bavim arhitekturom enterijera luksuznih objekata, stanova i vila, luksuznih plovila, a radili smo i enterijer velikog kruzera na četiri nivoa. Uz to dizajniram i jahte - kaže Svetlana za Kurir.

foto: PrintScreen

Dodaje da se u njenom studiju bave svim što je u vezi s morem i kopnom, a odnosi se na uživanje. Prisećajući se početaka, Svetlana kaže da je znala koliko je teško uspeti, ne bi se ni usudila da počne.

foto: PrintScreen

Podrška porodice

- Ali u tome je i lepota preduzetništva. Na početku, dok se posao ne razvije, najbitnije je da imate podršku porodice i nekog klijenta s kojim ćete početi. Ja sam i tokom studiranja radila, pa sam po otvaranju firme imala preporuke od raznih kompanija i profesora s fakulteta. Sve što radimo ide na preporuku. Zato je najbitnije da klijent bude zadovoljan jer od toga zavisi da li ćete opstati ili ne - ističe Svetlana, mlada mama šestomesečne bebe, i dodaje:

foto: PrintScreen

- Projekat „Plutajući hotel“ s katamaranima-apartmanima za Zvorničko jezero proslavio nas je u svetu kao jedinstven i inovativan, iako u Zvorniku nije izgrađen.

foto: PrintScreen

Širi posao

KLJUČ U RUKE

Svetlana ističe da je najveću podršku na početku samostalnog poslovanja dobila od Udruženja poslovnih žena Srbije.

- Nikakav podsticaj od države nisam dobila. Počela sam s manjim projektima, a sada radimo sve ozbiljnije poduhvate. Trenutno radimo projekat velikog rečnog splava, zatim projekte privatnih stanova, zgrade i kuća, luksuzne jahte. Ponosna sam što smo ove godine počeli da radimo projekte ključ u ruke, tako da, pored projektovanja, sada imamo i majstore i ostalu podršku za stambene objekte u Srbiji i inostranstvu.

(Kurir.rs/Slavica Tomčić/Foto: PrintScreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track