(FOTO) POČEO DA RADI TRANSBALKANSKI STRUJNI KORIDOR: Dalekovod od 68 kilometara povezivaće Srbiju i Rumuniju
Foto: Tanjug

novi projekat

(FOTO) POČEO DA RADI TRANSBALKANSKI STRUJNI KORIDOR: Dalekovod od 68 kilometara povezivaće Srbiju i Rumuniju

InfoBiz -

Deonica Transbalkanskog koridora za prenos električne energije duga 68 km, od Pančeva do Rešica u Rumuniji, puštena je danas u rad u Elektromreži Srbije u Beogradu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Izgrađeni dalekovod od 68 km deo je kapitalnog elektroenergetskog projekta pod nazivom Transbalkanski koridor za prenos struje, a vrednost tog dela je 27 miliona evra.

foto: Tanjug

Puštanju u rad dalekovoda, koji predstavlja prvu završenu deonicu Transbalkanskog koridora, prisustvovali su u dispečerskoj sali EMS-a i ministar energetike Aleksandar Antić i direktorka EMS AD Jelena Matejić.

Transbalkanski koridor dalekovodima će spojiti Rumuniju, Srbiju, BiH, Crnu Goru i Italiju.

foto: Tanjug

Dalekovod ide od Rešica u Rumuniji do Pančeva, Obrenovca i Bajine Bašte, zatim do Pljevalja u Crnoj Gori i Lastve i onda ispod mora do Vilanove u Italiji. U Srbiji jedan deo ide do Kragujevca i Kraljeva, a deo ide do Višegrada u Republici Srpskoj. EMS je gradio deonicu dalekovoda od trafostanice Pančevo 2 do rumunske granice.

foto: Tanjug

Na trasi dugoj 68 km u rekordnom roku su podignuta čak 203 stuba, a posao je završen tri meseca ranije nego što je planovima predviđeno. Vrednost te deonice je iznosila 24,7 milona evra, a ukupna vrednost izgradnje, zajedno sa neophodnim dodatnim radovima na elektroenergetskim objektima, iznosi više od 27 miliona evra.

Celokupan projekat finansiran je sredstvima EMS-a, a izvođači radova su domaće kompanije. Kabl dug 455 km i snage 400 kilovolti ispod mora će prenositi struju iz balkanskih zemalja do Italije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! TROVANJE U VLADI SRBIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track