NEODOLJIVO: Drvene leptir-mašne iz Srbije zaludele svet
Foto: Promo

„Boutaj vuden stajl“ iz Medveđe postao pravi hit

NEODOLJIVO: Drvene leptir-mašne iz Srbije zaludele svet

InfoBiz -

Nemanja Stojanović sa ocem pravi unikatne modne detalje koji se prodaju u Evropi, Americi i Aziji

Drvene leptir-mašne, tregeri i dugmad za manžetne „Boutaj vuden stajl“ (Bowtie wooden style), koje u svojoj radionici kreira i zajedno sa ocem izrađuje Nemanja Stojanović iz Medveđe, našli su put do kupaca od Evrope pa do Azije i Amerike.

Nemanja, koji je završio visoku medicinsku školu i specijalističke strukovne studije iz oblasti anestezije, posle četiri godine privatnog biznisa može da se pohvali da je sa svega 24 godine postao uspešan preduzetnik.

Na ideju da proizvodi leptir-mašne od drveta Nemanja je došao pošto je drvena leptir-mašna, koju je uz očevu pomoć napravio sebi za rođendansko slavlje, ostavila sjajan utisak na njegove prijatelje.

- Dobio sam podršku od oca, koji je inženjer elektronike, ali se u mladosti iz hobija bavio izradom ukrasnih predmeta od drveta. Uz njegovu pomoć izradio sam prvu leptir-mašnu od drveta koju sam sam dizajnirao. Ručna testera nam je bila jedini alat, a pošto se leptir-mašna svidela svim mojim prijateljima, posle nekoliko meseci odlučili smo da napravimo kolekciju od 40 nosivih modela - objašnjava Nemanja i dodaje da je prva kolekcija drvenih leptir-mašni izašla 2014, posle četiri meseca napornog rada.

foto: Privatna arhiva

Iako kaže da početak nije bio lak zbog neznanja i neiskustva, jer se svaki deo posebno ručno radi, pa tek onda sklapa, Nemanja ističe da se, zahvaljujući društvenim mrežama, posao posle pola godine utrostručio.

- Crtež, skica, kompjuter, pa mašina, to je bio redosled koji smo prošli da bismo stigli gde smo danas. U početku je bilo svega nekoliko porudžbina mesečno, ali je nakon nekoliko meseci usledio poziv od modela Miloša Radovanovića, uz čiju pomoć smo odradili prve fotografije, što mi je pomoglo da razvijem posao. Klijenti su počeli sami da daju preporuke i posao se širio. Posle četiri godine imam kupce iz celog sveta - iz Evrope, Njujorka u Americi, pa čak i iz Kambodže u Aziji. Cene za inostrane kupce su više i kreću se od 25 do 50 evra, zavisno od vrste proizvoda - ističe Nemanja Stevanović.

Osvaja planetu

IZLAŽE NA DIZAJNERSKIM MARKETIMA

Pomoću bespovratnih sredstava koja je dobio od Razvojne agencije Srbije i Centra za razvoj USAID, Nemanja je pre dve godine opremio radionicu sa 40 savremenih mašina. Svoje proizvode od drveta Nemanja je izlagao na dizajnerskim marketima u Gracu, Beču, Bernu i Berlinu.

- Najmlađa moja mušterija bio je mališan od samo godinu dana, a najstariji jedan deka od 84 godine kome je ćerka kupila leptir-mašnu za rođendan - ističe Nemanja, čiji se proizvodi mogu kupiti onlajn i u prodavnici u Čumićevom sokačetu u Beogradu.

Kurir/Slavica Tomčić

Foto: Privatna arhiva, Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja