IAKO JE BALAŠEVIĆEV SIN, IZABRAO JE SVOJ PUT: Ima 22 godine, a jedan je od najuspešnijih mladih Srba. OVO JE NJEGOVA PRIČA
Foto: Dragana Udovičić

mlad i uspešan

IAKO JE BALAŠEVIĆEV SIN, IZABRAO JE SVOJ PUT: Ima 22 godine, a jedan je od najuspešnijih mladih Srba. OVO JE NJEGOVA PRIČA

InfoBiz -

Aleksa Balašević (22), sin Đorđa i Olivere Balašević, napravio je biznis na gladijatorskim igrama. Posle informacionih tehnologija i igrica Balašević je došao na ideju da u Novi Sad dovede Megdan i da neobičan borilački sport bude, nakon sportske rvačke karijere, osnov njegovog ulaska u svet poslovnih ljudi.

Mlađi Balašević je osnivač i vlasnik Megdan grupe a o biznisu koji je razvijen samo u Americi i Japanu, kaže da mu je bilo važno da napraviti svoj iskorak, a ne da ide se u profesiju poznatih roditelja i obuče tatino poslovno odelo.

"Šokiraju se, dođu i napišu: E pa ti si napravio biznis od borbi. Ja odgovorim, pa nije to mala stvar napraviti takav poslovni uspeh. Da li bi bilo interesantnije da sam napravio biznis od čipsa? Napravio sam biznis od jednog interesantnog sporta koji nije najpopularniji u Srbiji, ali ne znači da neće biti, što pokazuju i turniri koje sam organizovao praveći pionirske korake na tržištu Srbije. U posao, vođen sopstvenom idejom, zapravo sam ušao spontano, čak bez preteranih ambicija, ali ne kažem da ih sada nema, jer uspeh nosi nove planove i izazove", priča Aleksa.

O MMA koji promoviše kaže da se radi o slobodnoj tuči koja je nastala u staroj Grčkoj pre svih sportova i ima ograničena pravila.

Balašević je pričao i o pomoći koju je dobio od roditelja.

"Deca poznatih roditelja, a moji su Đorđe i Olivera Balašević, treba da naprave iskorak i pokušaju sami da osmisle i razviju biznis, a ne da idu u profesiju roditelja ili neminovno nastave porodičnu poslovnu priču. Biti dete poznatih roditelja ima i svoje mane i vrline. U rvanju se uvek dešavalo da neko pokaže prstom na mene ovako ili onako, ali ja sam u rvanju sa svojih 12 godina prvi put osetio šta znači kada nema tate. Na strunjači sam u borbi sa protivnikom i kada krenem da gubim, a imao sam i slomljenu vilicu, nos, meni tu nema tate da uleti. Može, ali ću biti diskvalifikovan".

Iako je sam ušao u tržišnu utakmicu u njegovoj firmi ima veliku podršku kako od porodice, tako i od buduće supruge i prijatelja.

"Ja sam tako ušao i u ovu tržišnu utakmicu, jer moji roditelji nisu iz ove sfere biznisa kojim se ja bavim, mada mi je majka u firmi kao asistent, sestra takođe, ali nijedna nije iz sveta borbi, niti marketinških investicija. I moja buduća supruga, koja je sa mnom u poslu, iz jedne je velike preduzetničke familije, kao i moj prijatelj, direktor firme, ali ni njihovi nisu u ovakvom biznisu. Mi smo napravili nešto svoje, jer je najlakše nešto naslediti, sedeti pored oca i majke, slušati šta oni pričaju, obući tatino odelo i slušati kako neko ima neku firmu. Mi mladi smo stvorili naše, novo i težimo da naš biznis još više ojača, baš zato da neko ne bi upirao prst u nas. Megdan grupa koju sam osnovao sarađuje i sa državnim institucijama i stranim kompanijama, koje nemaju nikakva preterana interesovanja, niti poznanstva sa mojom porodicom".

"Marketing vodi moja buduća supruga Milana Tomaš, koja je i voditelj, kako mi kažemo, prva dama Megdana. Kada su finansije u pitanju, tu je moj školski drug, ekonomista Damjan Ničić, a tu je onda i velika podrška familije, pre svega majke, koja je školovani producent. Tu su i stručnjaci koje sam zaposlio prema njihovim kvalifikacijama, zaista svi rade savršeno svoj posao, od organizatora, menadžera do rasvete, bine i slično. Za sada imamo 10 stalno zaposlenih, ali kada se održavao prvi turnir, imali smo oko 110 radnika, kod sledećeg smo već morali da povećamo broj zaposlenih, pre svega oko produkcije i to sa firmama s kojima smo partneri u poslu", objasnio je Aleksa Balašević.

Iako je imao dobru ideju, Balašević je na samom početku imao i prepreke. Evo šta je rekao o tome šta je važno za pokretanje posla:

"Najbitnija je dobra ideja i ono što najteže pada ljudima koji kao ja imaju 22 godine, rano ustajanje. Najteže je bilo započeti, za šta je potreban ogroman trud i rad, a sada je cilj da se posao održi jer već organizujemo treći turnir. Prvi je bio najteži, jer smo bukvalno stvarali ideju i biznis plan za njenu realizaciju. Najteže je kada neko pokreće svoj privatni posao taj početni kredit. To je nešto što ljudima uliva pesimizam kada, naravno, do nekih cifara ne mogu da dođu. Mi smo mislili prvi Megdan da napravimo sa nekim simboličnim ciframa, sa 25.000 evra, što je izuzetno malo za takav posao. Nije malo, ali je to onda turnir nekog amaterskog, dečjeg tipa. Mogu slobodno da kažem da sa stvarima koje nismo platili, već kompenzovali kroz sponzorstvo, sa svim TV prenosima, bilbordima i reklamama i sa samim borcima i njihovim avio-kartama, drugi je Megdan koštao skoro 100.000 evra. Najveća stavka u troškovima su avio-karte, jer borac mora da ima najmanje dva trenera i trećeg asistenta, masera, fizioterapeuta ili psihologa, ima pravo na jedno medicinsko lice", objasnio je on.

(Kurir.rs/Nova ekonomija)

Foto Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EVO KO JE ČUVAO VIŠE OD 20 TONA OPASNOG OTPADA U OBRENOVCU?! Pogledajte i kako je otpad otkriven!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track