ANTIĆ: Krajem marta tender za RTB Bor
Foto: Zorana Jevtić

privatizacija kombinata

ANTIĆ: Krajem marta tender za RTB Bor

InfoBiz -

Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio danas da će krajem marta biti raspisan tender za izbor stateškog partnera za RBT Bor. Antić je rekao Tanjugu da su za RTB Bor zainteresovane kompanije iz Kine, Rusije i Kanade, ali i iz drugih delova sveta.

"Napravićemo najbolji model za strateško partnerstvo, okončaćemo taj proces i krajem marta raspisati javni poziv za izbor strateškog parntera", rekao je Antić.

Naveo je da je ova godina bila jako dobra za RTB Bor, pošto su ostvareni dobri rezultati - povećana je prozvodnja katodnog bakra.

"Rezultati rudarstva su daljeko bolji, topionica je ostvarila pozitivne rezultate i 2018. će u proizvodnom smislu doneti dalji naprdak. Očekujemo da iduću godinu završimo sa 46.000 ili 47.000 tona katodnog bakra. Sve to praćeno merama UPPR-a (unapred pripremljeno plana reogranizacije) i povećanjem efikasnosti, uz dobru cenu bakra, čini RTB vrlo atraktivnim za mnoge kompanije koje bi sa Vladom Srbije htele u stateškom partnerstvu dalje da razvijaju RTB".

Prema njegovim rečima, tako će se obezbediti nove investicije za dalji razvoj rudarstva, poboljšanje proizvodnje u Majdanepeku i Krivelju, ali i otvaranje novog rudnika Cerovo.

"To su ozbiljne investicije koje se mere stotinama miliona evra. Procenjuje se da je taj investicioni ciklus vredan više od pola milijarde evra, a za tako nešto nije moguće da država bude jedini investitor i nama je potreban partner koji će uneti svoj kapital", rekao je Antić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track