ŠEF KANCELARIJE SVETSKE BANKE: Srbiji sa rastom od 3% biće potrebno 50 godina da dostigne životni standard EU
Foto: Shutterstock

LOŠA PROGNOZA

ŠEF KANCELARIJE SVETSKE BANKE: Srbiji sa rastom od 3% biće potrebno 50 godina da dostigne životni standard EU

InfoBiz -

BEOGRAD - Brzina je jedna od ključnih stvari na kojoj će insistirati Svetska banka u 2018, u brzina reformi, pre svega u poreskoj politici, privatizacija javnih preduzeća, u privlačenju stranih investicija, što brži rast privrede od najmanje pet odsto BDP, izjavio je u intervjuu Blicu, šef Kancelarije Svetske banke za Srbiju Stiven Ndegva.

foto: AP

Tek na taj način će Srbija uspeti da za 15 godina stigne Evropu, a njeni građani osete bolji život, rekao je Ndegva. Na konstataciju da isuviše depresivno zvuči ovakva prognoza, Ndegva ističe da je još lošija procena o 50 godina čekanja na evropski standard sa rastom od tri odsto godišnje, koliko bi nam trebalo da u tom slučaju stignemo EU.

"Ljudi ne mogu da zamisle tako dug period, ali mogu 15 do 20 godina. Mi mislimo da je moguće da Srbija ostvari rast 5-6 odsto. Ali to zahteva resetovanje ekonomije, rekao je on. On je ocenio da je budžet veliki uspeh. Sređivanje javnih finansija dovelo je do otvaranja radnih mesta i privlačenja stranih investicija. Dosta toga je učinjeno u reformama, ali one nisu završene. Promene će osetiti naredne generacije", kaže.

To podrazumeva da "danas imate malo manje novca u džepu nego što ćete imati sutra", istakao je on. Ndegva smatra da u budžetu Srbije ima prostora za rast plata i penzija u 2018. i to neće narušiti ravnotežu. Plan Vlade je dobar, a pohvalan je i rast investicija, dodaje.

foto: Profimedia

Ove godine bio je planiran od 3,1 odsto BDP, a za sledeću 3,3 odsto. Ali jedan od razloga za manji deficit u 2017. jeste to što nisu sprovedene državne investicije. Novac za njih se ne planira u budžetu da bi se štedelo, nego da se potroši. Na taj način se generišu nova radna mesta i ubrzava rast. U budžetu ima prostora za povećanje plata i penzija, ono neće narušiti ravnotežu, rekao je šef misije Svetske banke i i dodao da bi trebalo mnogo državnih firmi prodati. Ima ih oko 600, a to je previše za bilo koju zemlju.

"U nekim sektorima su najveće kompanije u vlasništvu države i to uništava te sektore. Ili su na subvencijama ili su zaštićene na drugi način. Dakle, potrebno je inicirati razvoj privatnog sektora, a ono što je od nacionalnog interesa učiniti efikasnim, korporatizovati, omogućiti da ostvari profit", kaže Ndegva.

Dodao je da ako su i potrebne subvencije, one treba da budu pod strogom kontrolom. Na pitanje na koje projekte će Svetska banka ulagati u 2018, on je rekao da je u fazi izrade projekat vredan oko 50 miliona dolara, a odnosi se na olakšavanje poslovanja i pokretanja biznisa i u vezi je sa poreskom reformom. Poreski sistem Srbije treba znatno unaprediti kako bi plaćanje poreza bilo olakšano.

foto: Profimedia

"Takođe, imamo projekat za zdravstvo vredan oko 30 miliona dolara. Podrazumeva nabavku nove opreme za lečenje raka, dijagnostifikovanje i tretmane obolelih, ali i opremanje bolnica, usavršavanje osoblja, veću disciplinu... Takođe, za razvoj e-uprave izdvojićemo oko 50 miliona dolara zajma", rekao je Ndegva.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NJEGOVO VELIČANSTVO BITKOIN: 5 činjenica o najčuvenijoj kriptovaluti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track