LEV I LEJ STIŽU U NAŠE MENJAČNICE: NBS obogatila kursnu listu novim valutama
Foto: Dado Đilas

DEVIZE

LEV I LEJ STIŽU U NAŠE MENJAČNICE: NBS obogatila kursnu listu novim valutama

InfoBiz -

Strani turisti i poslovni svet naterali centralnu banku da od 1. februara omogući trgovanje bugarskom i rumunskom valutom za dinare

U srpskim menjačnicama od 1. februara moći će da se kupuju i prodaju bugarski lev i rumunski lej, odlučila je Narodna banka Srbije, konačno uvaživši činjenicu da iz godine u godinu u Srbiji raste broj turista i biznismena iz Bugarske i Rumunije.

- Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koji ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu - navodi se u saopštenju NBS.

Pri donošenju odluke o uvođenju dve nove valute na kursnu listu, NBS se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, a u obzir je, kako se navodi, uzet i konstantan rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posećuju Srbiju, kao i činjenica da je kreditni rejting ovih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje članice EU. Očekuje se da uvođenje dve valute podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom. Centralna banka je prošle nedelje donela i odluku kojom je omogućena trgovina u formi deviza mađarskoj forinti, poljskom zlotu, češkoj kruni, konvertibilnoj marki i hrvatskoj kuni, valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca. Prilikom donošenja ovakve odluke uzeti su u obzir sve veće potrebe i zahtevi privrednih subjekata zainteresovanih za otvaranje računa u navedenim valutama i trgovinu pomenutim valutama u formi deviza.

foto: Zorana Jevtić

Zbog ugovorenih kredita

KUVAJTSKI DINAR VRAĆEN NA LISTU

NBS je prošle nedelje odlučila i da ponovo uvrsti kuvajtski dinar na svoju deviznu kursnu listu i zbog budžetskih korisnika koji su uzeli zajmove u ovoj valuti:

- Na taj način Srbija će ostvariti uštede kroz smanjenje troškova korišćenja posredničkih valuta u kreditnim aranžmanima zaključenim u kuvajtskim dinarima. Ovim se povećava efikasnost servisiranja plaćanja, odnosno naplate po postojećim kreditima u ovoj valuti u kojima NBS ima ulogu agenta Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track