Smiljana Ratko (47) iz Kikinde već sedam godina proizvodi kuglofe čarobnog ukusa, a njene slatke kreacije bile su idealan poklon za novogodišnje i božićne praznike.
Smiljana u ponudi ima osam različitih kuglofa, od kojih je jedan sezonski, a dva posna. Ukus njenih kolača praznik je za nepca kupaca širom sveta.
- Osim iz Srbije i regiona, kupaca je bilo iz Brazila, Rusije, SAD i sa Novog Zelanda - nabraja Smiljana za Kurir i objašnjava da su njeni kuglofi slatkog ili slanog ukusa.
- Posebno je interesantan „ptičji“ kuglof sa semenkama. Za njegovu pripremu ne koristim jaja. Preporučujem ga sportistima i vegetarijancima - kaže ona i naglašava da manje upućeni misle da se u kuglof stavlja samo suvo grožđe.
- Naravno, to je velika zabluda jer postoji više od 4.000 recepata. Za kuglof su znali i stari Rimljani. Modle za kuglof pronađene su na području njihovog carstva. Kuglof, inače, svojataju Nemci, Austrijanci, Italijani i Francuzi. Eto, možda je i zbog toga kuglof univerzalan kolač, koji su tokom 17. i 18. veka sebi mogle da priušte samo dobrostojeće porodice - kaže ona.
Porodičan biznis ove kreativne žene je kao iz bajke, a dosad je napravila oko 4.000 kuglofa.
- Kolač koji ima šećer u prahu, suve smokve i grožđe paše uz crno vino. Kuglofe pravim i sa kandiranim voćem i glazurom od čokolade, ali i sa lešnicima, orasima i bademima - nabraja Smiljana i priseća se da se u kuglofe zaljubila kao petogodišnja devojčica:
- Uvek sam u prodavnici na kesici praška za pecivo čežnjivo posmatrala modlu za izradu kuglofa. Jedna Nemica iz Kikinde mi je dvadesetak godina kasnije poklonila originalne metalne modle. Tako je sve počelo.
Dobitna kombinacija
LJUBAV - GLAVNI SASTOJAK
Kikinđanka Smiljana otkriva kako se pravi najbolji kolač.
- Odgovorno tvrdim da ne može svako da napravi kuglof. Ljubav je glavni sastojak. Samo ako ste osoba vedrog duha, napravićete kvalitetan kolač - poručuje Smiljana.
Kurir / Saša Urošev
Foto: Privatna arhiva, Shutterstock