BIZNIS IZ RIMSKOG CARSTVA: Kuglof iz Kikinde cene širom sveta
Foto: Privatna Arhiva

SLATKO

BIZNIS IZ RIMSKOG CARSTVA: Kuglof iz Kikinde cene širom sveta

InfoBiz -

Kvalitet Smiljana Ratko proizvodi kolač za koji su znali i stari Rimljani, a osim u Srbiji i regionu, kupce ima u Brazilu, Rusiji, SAD i na Novom Zelandu

Smiljana Ratko (47) iz Kikinde već sedam godina proizvodi kuglofe čarobnog ukusa, a njene slatke kreacije bile su idealan poklon za novogodišnje i božićne praznike.

Smiljana u ponudi ima osam različitih kuglofa, od kojih je jedan sezonski, a dva posna. Ukus njenih kolača praznik je za nepca kupaca širom sveta.

- Osim iz Srbije i regiona, kupaca je bilo iz Brazila, Rusije, SAD i sa Novog Zelanda - nabraja Smiljana za Kurir i objašnjava da su njeni kuglofi slatkog ili slanog ukusa.

- Posebno je interesantan „ptičji“ kuglof sa semenkama. Za njegovu pripremu ne koristim jaja. Preporučujem ga sportistima i vegetarijancima - kaže ona i naglašava da manje upućeni misle da se u kuglof stavlja samo suvo grožđe.

- Naravno, to je velika zabluda jer postoji više od 4.000 recepata. Za kuglof su znali i stari Rimljani. Modle za kuglof pronađene su na području njihovog carstva. Kuglof, inače, svojataju Nemci, Austrijanci, Italijani i Francuzi. Eto, možda je i zbog toga kuglof univerzalan kolač, koji su tokom 17. i 18. veka sebi mogle da priušte samo dobrostojeće porodice - kaže ona.

Porodičan biznis ove kreativne žene je kao iz bajke, a dosad je napravila oko 4.000 kuglofa.

- Kolač koji ima šećer u prahu, suve smokve i grožđe paše uz crno vino. Kuglofe pravim i sa kandiranim voćem i glazurom od čokolade, ali i sa lešnicima, orasima i bademima - nabraja Smiljana i priseća se da se u kuglofe zaljubila kao petogodišnja devojčica:

- Uvek sam u prodavnici na kesici praška za pecivo čežnjivo posmatrala modlu za izradu kuglofa. Jedna Nemica iz Kikinde mi je dvadesetak godina kasnije poklonila originalne metalne modle. Tako je sve počelo.

foto: Shutterstock

Dobitna kombinacija

LJUBAV - GLAVNI SASTOJAK

Kikinđanka Smiljana otkriva kako se pravi najbolji kolač.

- Odgovorno tvrdim da ne može svako da napravi kuglof. Ljubav je glavni sastojak. Samo ako ste osoba vedrog duha, napravićete kvalitetan kolač - poručuje Smiljana.

Kurir / Saša Urošev

Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track