STOLARKA PRAVI UMETNOST OD DRVETA: Preselila posao iz Italije u Srbiju
Foto: Promo

Zanat

STOLARKA PRAVI UMETNOST OD DRVETA: Preselila posao iz Italije u Srbiju

InfoBiz -

Posle školovanja i preduzetničkih početaka na Apeninskom poluostrvu, Gorjana Ponjević Balani otvorila radionicu za proizvodnju ekskluzivnog nameštaja u Perlezu

Gorjana Ponjević Balani, preduzetnica iz Perleza kod Zrenjanina, bavi se zanatom kojim se sve ređe bave i muškarci, ali je to ne sprečava da u svojoj stolarskoj radionici „Wood planet“ od drveta stvori sve što kupcu može da padne na pamet.

Ona je jedna od retkih osoba koja je posle završene više tehničke škole u Italiji i uspešnog rada u privatnoj stolarskoj radionici u gradu Froliju 2010. odlučila da preseli biznis u Srbiju i u iznajmljenom prostoru počne sve iz početka.

Obuka u Italiji

- U Italiju sam pre 20 godina radila u jednoj fabrici za proizvodnju drvenih unutrašnjih stepenica, ali tu kao strankinja nisam mogla da napredujem. Pošto sam upoznala supruga, osnovala sam svoju radionicu i odlično mi je išlo. U jednom momentu u Italiji mala i srednja preduzeća nisu mogla da se razvijaju, građevina je vidno stala, pa sam odlučila da se vratim u Srbiju - priča Gorjana za Kurir.

foto: Promo

Kaže da joj je posao krenuo tek od prošle godine, jer joj je trebalo dosta vremena da stekne poverenje kupaca.

- Najveći problem je bio mentalitet našeg naroda i to što sam žena stolar. Prve četiri godine bilo je baš teško - dok se ne upozna tržište, dok se kupci ne uvere u kvalitet i da žena stolar može biti bolji majstor od bilo kog muškarca. Ostala sam i trudna, a suprug nije znao jezik. Niko nije znao za „Wood planet“ i razmišljala sam čak i da odustanem. Ali od marta 2017, uz podršku Udruženja poslovnih žena Vojvodine Sofija, desio se preokret i vrtoglav uspon. Krenule su porudžbine i sad sam presrećna i ponosna što je moja stolarska radionica jedina opstala i što sve radim po zakonu - ističe Gorjana.

foto: Promo

Po želji kupca

Ova preduzetnica u svojoj radionici izrađuje ekskluzivni komadni nameštaj od punog drveta, drvenu galanteriju za opremanje enterijera, reparaciju fasadne stolarije i autentiku. Sve se radi po želji kupaca, od najkvalitetnijeg drveta. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina reparirala je vrata i prozore na mnogim objektima pod zaštitom države.

Širi proizvodnju

TRAŽI PET RADNIKA

Gorjana ističe da je mašine za proizvodnju preselila iz Italije, te da je za start u Srbiji od troškova imala zakup lokala za radionicu i repromaterijal, koji nabavlja iz zapadne Evrope.

- Dosad sam radila sama sa suprugom Antoniom, a sada razmišljamo da zaposlimo još najmanje pet radnika. Želim da im prenesem svoje znanje i da ih obučim da rade po našim standardima kvaliteta, jer nas je kvalitet za kratko vreme doveo do prepoznatljivog biznisa - kaže Gorjana i dodaje da od punog drveta svih vrsta po narudžbi radi sve osim parketa i stolica, jer „stolice su priča za sebe - njihova izrada je umetnost“.

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track