PREDUZIMLJIVA: Uzgaja cveće i ulepšava žene
Foto: Tihomir Ilić

Uzela sudbinu u ruke

PREDUZIMLJIVA: Uzgaja cveće i ulepšava žene

InfoBiz -

Olivera Tešić iz Loznice, iako osoba sa invaliditetom, podigla je plastenike, obučila se za kozmetičarku, a školuje se i za vaspitačicu

Kad je ostala bez posla i uprkos invaliditetu, Olivera Tešić iz Loznice uzela je sudbinu u svoje u ruke i hrabro se upustila u preduzetničke vode.

Najpre je startovala s plastenikom za gajenje cveća, uz dodatnu želju i trud obučila se za kozmetičarku i šminkerku, dok se trenutno školuje za vaspitačicu.

Pobedila rak

- Spremna sam da se borim s preprekama, svesna da sve zavisi od mene i uvek sam sudbinu uzimala u svoje ruke - kaže Olivera za Kurir, koja je svoje reči i te kako potvrdila na delu. Poslednjih osam godina gaji cveće, a prošle godine otvorila je i kozmetički studio „Školjka“ i samouvereno ušla u preduzetničke vode.

Olivera je osoba sa invaliditetom, pre nekoliko godina je uspela da pobedi jedan od najtežih oblika karcinoma kostiju otkrivenog tokom trudnoće, rodila je zdravog sina i nastavila dalje. Nije želela da čeka, već je krenula hrabro napred. Posla nije bilo, pa je počela da gaji i prodaje cveće. Danas ima dva plastenika, površine 30 sa osam metara, u kojima gaji cveće, rasad paradajza i proizvodi paradajz, za koje ima tržište.

- Bez obzira na probleme, čovek mora da bude energičan, pokaže inicijativu i ne čeka da se stvari same dese. Kada sam saznala za tu mogućnost, preko Nacionalne službe zapošljavanja završila sam obuku za kozmetičarku, a onda dobijenim sredstvima otvorila svoj kozmetički studio „Školjka“. Posla ima, mada se još uvek uhodavam. Trudim se da usluga bude što kvalitetnija jer je najbolja reklama preporuka mušterija - kaže Olivera, koja je uspešno završila i obuku za profesionalnog šminkera.

foto: Tihomir Ilić

Odlučna

Mada joj oko rada u plasteniku pomaže suprug, kaže da slobodnog vremena uopšte nama, ali se ne žali. Svesna je da je neophodno mnoga odricanja i rada da bi se postigli rezultati i rešena je da istraje. Dodaje da namerava da ove godine završi i školu za vaspitačicu jer joj je ostao još jedan ispit.

Poslovni planovi

NOVI RADNICI

Olivera očekuje dosta od svog salona „Školjka“ :

- Planiram da, kada razvijem posao, i zaposlim nekoga. Biću zadovoljna kada budem mogla od svog rada da izmirim sve obaveze prema državi i obezbedim sebi dobru platu.

O invaliditetu

Posao je više od plate

Preduzimljiva Lozničanka kaže da joj posao u kozmetičkom studiju odgovara pošto je kreativan i nije statičan:

- Danas nije lako naći posao, a ako ste osoba sa invaliditetom, onda su šanse umanjene. Ljudi moraju da pokažu inicijativu, a za osobe sa invaliditetom posao je mnogo više od plate, to je način da budu uključene u društvo i osećaju se ravnopravno sa ostalima.

Kurir / Tihomir Ilić

Foto: Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track