VLADIMIR STUDIRAO ZA BEZBEDNJAKA, A ONDA ODUSTAO I POKRENUO SVOJ BIZNIS: Sad pravi rezance i super mu ide!
Foto: Saša Urošev

Kikinđanin ODLUČIO DA OSTANE I USPE

VLADIMIR STUDIRAO ZA BEZBEDNJAKA, A ONDA ODUSTAO I POKRENUO SVOJ BIZNIS: Sad pravi rezance i super mu ide!

InfoBiz -

Vladimir Purać (23) odustao od Fakulteta za bezbednost i pokrenuo proizvodnju testenine žute kao dukat, koju pravi po receptu naših baka

Vladimir Purać (23) iz Kikinde istrajao je u nameri da postane sam svoj gazda, te je pre pola godine pokrenuo sopstveni biznis.

Iako je pre toga rezance video samo u majčinom loncu za supu, odlučio se za proizvodnju testenina. Vladimir je, kako sada stvari stoje, povukao pravi poslovni potez:

- Proizvodim rezance za supu, makarone, široke rezance i taranu. Pravim ih po receptu naših baka. Koristim samo jaja, brašno i vodu. Pogledajte, rezanci se žute kao dukati. Retko ko danas još rezance pravi na ovakav domaći način. Svi su izbacili jaja. Meni to ne pada na pamet - iskren je jedan od najmlađih preduzetnika u Kikindi.

Subvencije NSZ

Interesantno je da je Vladimir maštao o plavoj uniformi, ali mu ni ova bela ne stoji loše. Nakon dve godine studiranja na Fakultetu bezbednosti, shvatio je da to ipak nije za njega. Nije klonuo duhom, a u međuvremenu je u njemu proradio i preduzetnički crv. Vladimiru su najveću finansijsku i moralnu podršku pružili roditelji. Pomogli su mu da kupi sušaru i mašinu za pravljenje testenine. Početna investicija za mašine je koštala 12.000 evra:

- Nije izostala ni pomoć države. Konkurisao sam i dobio sredstva za samozapošljavanje od Nacionalne službe za zapošljavanje. Odobreno mi je 180.000 dinara. I to je bila značajna pomoć za pokretanje proizvodnje testenina - kaže Vladimir.

foto: Saša Urošev

Kapacitet 200 kilograma

On dodaje da širi tržište prodaje i da su njegove mušterije zadovoljne domaćom testeninom s jajima.

- Maksimalni dnevni kapacitet moje sušare iznosi 200 kilograma testenina. Osim na kikindskom tržištu, testenine prodajem u Novom Bečeju, okolini Kule, Srpske Crnje... Najvažnije je da su mušterije zadovoljne - kaže za Kurir Vladimir.

Radi i vikendom

ŠIRI ASORTIMAN

Bez ičije pomoći, bukvalno od jutra do sutra, Vladimir proizvodi sedam vrsti testenina.

- Radim i vikendom, a kod kuće samo prespavam. Sve teže postižem da sam preguram naporan radni dan, pa zato planiram da zaposlim nekog. Nakon toga ću proširiti asortiman. Voleo bih da se oprobam u proizvodnji integralnih grisina i slatkih vanilica - otkriva Vladimir.

Hteo da napusti Srbiju

NEĆE DA RADI ZA MINIMALAC

Vladimir otkriva da je u jednom trenutku razmišljao da napustim Srbiju i potraži sreću „tamo negde daleko“.

- Nije mi se išlo u preduzeće da radim za minimalac. Na kraju nisam ni iz Kikinde mrdnuo. Ne možemo svi da odemo. Mora neko i ovde da ostane. I ovde može da se radi i zaradi. Treba biti uporan - kategoričan je on.

Tekst i foto Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track