MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Regulisana pitanja rada državljana Srbije u Sloveniji
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Posle potpisivanja sporazuma

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Regulisana pitanja rada državljana Srbije u Sloveniji

InfoBiz -

LJUBLJANA - Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Djorđević kaže da su Sporazumom o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, koji je danas potpisao sa slovenačkom resornom ministarkom Anjom Kopač Mrak, definisana sva bitna pitanja za naše građane koji žele da rade u Sloveniji.

"Sporazumom smo regulisali pitanja koja su vezana za njihov dolazak i sva prava koja imaju. Kako izgledaju ugovori, koliko mogu da traju i da su oni ravnopravni sa svim građanima Slovenije", rekao je Đorđević.

Cilj sporazuma je da se preduprede eventualni problemi, da naši građani ne bi imali probleme kao što su imali u nekim drugim državama, već da znaju pravila po kojima rade.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

"Očekujemo da takav sporazum uskoro bude potpisan i u Beogradu za slovenačke građane po reciprocitetu", napomenuo je ministar.

Što se tiče potpisanog Memoranduma u oblasti bezbednosti i zaštite na radu njime je, prema rečima Djorđevića, predviđena konkretna saradnja dve države u toj oblasti.

"Mi radimo novi zakon koji će biti u skladu sa direktivama Evrospke unije , a Slovenija će da nam pomaže. Sa druge strane, mi ćemo sa iskustvom koje imamo eventualno Sloveniji da pomognemo da unaprei svoj zakon", rekao je Đorđević.

Pored ovog sporazuma i memoranduma, nakon održavanja 4. zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije na čelu sa premijerima dve države Anom Brnabić i Mirom Cerarom na Brdu kod Kranja, potpisana su još dva važna dokumenta.

Ministri kulture Vladan Vukosavljević i Anton Peršak potpisali su Pismo o namerama za saradnju Slovenije i Srbije u oblasti filmske indrustrije.

Plan radnih konsultacija između ministarstava spoljih poslova Slovenije i Srbije, potpisali su državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović i slovenački ministar spoljnih poslova Karelj Eriavec.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BLIŽA SARADNJA, ALI SVAKO POD SVOJ KIŠOBRAN! Pogledajte kako je slovenački premijer dočekao Anu Brnabić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track