PREMIJERKINA PORUKA SLOVENAČKIM BIZNISMENIMA: Privrednici Srbije i Slovenije da idu zajedno na treća tržišta!
Foto: Beta/Slobodan Miljević

poruka premijerke

PREMIJERKINA PORUKA SLOVENAČKIM BIZNISMENIMA: Privrednici Srbije i Slovenije da idu zajedno na treća tržišta!

InfoBiz -

Privrednici Srbije i Slovenije treba da unaprede saradnju i zajednički da nastupaju na trećim tržištima, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na poslovnom forumu Srbija i Slovenija u Ljubljani.

"Volela bih da unapredimo saradnju, posebno kod malih i srednjih preduzeća, s obzirom na to da je taj sektor veoma dinamičan u Sloveniji", rekla je Brnabić u Gospodarskoj zbornici Slovenije, u prisustvu slovenačkog premijera Mira Cerara.

Ona je podsetila da su dve zemlje u aprilu 2017. imale zajedničku turističku promociju u Iranu i da tako treba raditi u drugim sektorima.

Brnabić je izrazila očekivanje da će upravo jedan od rezultata biznis foruma biti zajednički nastup privrednika dve zemlje na trećim tržištima.

Ona je rekla da Srbija i Slovenija već sarađuju dobro i da je Slovenija jedan do najznačajnijih partnera našoj zemlji po investicijama i broju zaposlenih.

Istakla je da su srpske firme, takođe, sve prisutnije na slovenačkom tržištu, kao i da je to jedan od rezultata teških reformi koje su sprovede u Srbiji u prethodne četiri godine.

Brnabić je podsetila da smo tada bili nadomak bankrota po analizi Svetske banke i da je vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem započela jako teške i nepopularne mere finansijske konsolidacije.

"Zajedno sa MMF -om smo sproveli restriktivne mere, morali smo da smanjimo penzije i drugo. Sada možemo da se pohvalimo fantastičnim rezultatima, makroekonomskom stabilnošću i fiskalnom disciplinom".

Brnabić je rekla da javni dug Srbije iznosi 58 odsto DBP-a po čemu je Srbija ispod gornje granice kriterijuma Mastrihta.

Navela je i da je smanjena nezaposlenost u našoj zemlji, koja sada iznosi 12 odsto, kao i da svi indikatori pokazuju ozdravljenje sprske ekonomije, "Imamo stabilan kurs dinaran ciljanu inflaciju, a u februaru ćemo uspešno završiti trogodišnji aranžman sa MMF-om. Time pokazujemo da je Srbija pouzdan i stabilan partner i u najtežim okolnostima", rekla je Brnabić.

Takođe, ističe da je Srbija privukla prošle godine direktne strane investicije u iznosu od 2,6 miliajrde evra, što je više nego ceo region zajedno, zahvaljujući reforma poslovnog ambijenta.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srbija je sada na 10. mestu po brzini izdavanja građevinskih dozvola zbog uvođenja elektronskih dozvola, a do pre nekoliko godina smo po tome na listi Duing biznis Svetske banke bili među poslednjima, dodala je.

Premijerka naglašava da je Svestska banka proglasila Srbiju za lidera u reigonu po sprovođenju reformi.

"I u teškim trenucima nismo promenili politički krus, vlada sada ima odgovrnost da na toj zdravoj osnovi napravi značajan iskorak ka dinamičnijem rastu".

Brnabić ističe da nam je, ipak, potreban rast od četiri ili pet odsto godišnje da bismo stigli standard zemalja EU, među kojima je i Slovenija.

Rekla je da će posebna pažnja biti posvećana procesu digitalizacije.

Cerar je rekao da postoje odlični politički i privredni odnosi dve zemlje.

"Ubeđen sam da dobri rezultati privredne saradnje ne treba da ostanu usmaljeno ostrvo, jer priveda je isprepletana sa svim ostalim sferama života", rekao je Cerar.

On je naglasio da se raduje tome što Srbija razvija svoju privredu i što je sredila javne finasije. Poručio je srpskim privrednicima da je Slovenija otvorena za investitore i da sa Srbijom zaista želi još bolju saradnju, zbog čega treba da bude još više poslovnih foruma.

Cerar je dodao da je veoma važno da se dodatno unapredi poslovni ambijent u smislu kvalitetne infrastrukture i vladavine prava.

Naglasio je da je Srbija važan faktor bezbednosti Zapadnog Balkana, ali i šireg regiona. Cerar je rekao da treba unaprediti saradnju posebno u oblastima digitalizacije, zaštite životne sredine, turizma, start-ap firmi kao i elektronska i metalska industrija uključujući i odbrambenu industriju.

Poslovni forum su organizovale Privredna komora Srbije i Gospodarska zbornica Slovenije, a učestvovalo je oko 200 kompanija, od čega je 80 iz Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) POSLE SASTANAKA BRNABIĆKA ŠETA LJUBLJANOM: Cerar pokazao koleginici slovenačku prestonicu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track