VUČIĆ U BEČU: U Srbiji posluje oko 450 austrijskih kompanija , očekujemo nove investitore
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

ulaganje

VUČIĆ U BEČU: U Srbiji posluje oko 450 austrijskih kompanija , očekujemo nove investitore

InfoBiz -

BEČ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beču da oko 450 kompanija iz Austrije posluje u Srbiji, izrazivši očekivanje da će broj austrijskih kompanija biti veći u narednom periodu, jer, kako je naveo, Srbija stvara sve bolji ambijent za austrijske investitore.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, Vučić mu je zahvalio "na svemu što je učinio ne samo za Srbiju već za ceo Zapadni Balkan" i pozvao ga da "onoliko koliko može u svom spoljnopolitičkom domenu" pomogne Srbiji na putu ka EU.

foto: Predsedništvo Srbije

"Zahvalan sam na posvećenom radu i na stalnim porukama podrške i Srbiji i drugim zemljama regiona na evropskom putu. Sa Kurcom smo imali priliku da zajedno radimo na jednom od najtežih pitanja za savremenu Evropu kao što je migrantska kriza... Trudio se i radio danonoćno da vidi kako i na koji način može da zaštiti evropske, ali i austrijske nacionalne interese, i pomagao Srbiji u tom teškom poslu u tom periodu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, prema podacima kojima Sebastijan Kurc raspolaže, oko 450 kompanija iz Austrije posluje u Srbiji i da one zapošljavanju više od 13.000 ljudi.

"Očekujemo da taj broj bude značajno veći u narednom periodu. Smatramo da kreiramo ambijent koji će biti sve bolji za privlačenje austrijskih investritora", dodao je Vučić.

foto: Tanjug/Zoran Mirković

Vučić je rekao da je izvestio Kurca o razgovoru koji je sinoć imao da austrijskim investitorima koji su mu rekli "da im nikada nije bilo bolje u Srbiji nego 2017. godine i da očekuju još bolju 2018. godinu".

"Čini mi se da u svim sferama imamo dobru saradnju koja može da bude još bolja, uz molbu da svoju podršku koju je bezrezervno pružao kao ministar spoljnih poslova Austrije, sada kao kancelar nastavi da pruža Srbiji na njenom evropskom putu. Istovremeno, Austrija uvek na međunarodnim forumima i u međunarodnim institucijama može da računa na srpsku podršku, kao što je mogla i do sada", izjavio je Vučić.

Vučić je zahvalio, kako je naveo, na izvanrednoj saradnji dve države, i izrazio očekuvanje da će saradnja biti još uspešnija. Na pitanje novinara da li je pozvao kancelara da poseti Srbiju, Vučić je rekao da Sebastijan Kurc "ima otvoren poziv".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je istakao da je za svako rešenje uzmeđu Beograda i Prištine potrebna podrška međunarodne zajednice.

"Ne možete da očekujete čuda, nama je potrebna njihova pomoć i podrška, ali mi smo ti koji zajedno sa Albancima moramo da pronađemo rešenje za naš spor", rekao je on.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je spomenuo i da mu je predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao da je "Beč danas verovatno četvrti srpski grad po veličini".

"To pokazuje kakav je odnos Srba prema Austrijancima, kako se lako integrišu i koliko vole Austriju", dodao je Vučić.

(Kurir.rs/Beta/Foto:

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track