(FOTO) PČELARKE RASIMA OBASIPALE MEDOM: Otvoren 10. jubilarni državni sajam meda
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Počeo 10. sajam meda i pčelarstva na Beogradskom sajmu

(FOTO) PČELARKE RASIMA OBASIPALE MEDOM: Otvoren 10. jubilarni državni sajam meda

InfoBiz -

BEOGRAD - Deseti jubilarni državni pčelarski sajam je danas počeo na Beogradskom sajmu, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je, otvarajući sajam, poručio da proizvodnja meda u našoj zemlji mora i može da bude veća, a samim tim i izvoz.

"Tu je odgovornost i na državi. Preduzeli smo važan korak u smislu carinskih stopa, uspeli smo da zaštitimo domaće proizvođače uvođenjem prelevmana na uvoz meda kako bi naše proizvode učinili konkurentnijim", izjavio je Ljajić na Beogradskom sajmu.

Dodaje, međutim, da to sigurno nije dovoljno, ali da će podsticaji koje država daje i za nabavku opreme svakako učiniti domaće proizvođače dalekom konkurentnijim u borbi sa žastokom konkurencijom. "Naše mogućnost su veće zato što imamo kvalitetan med. Tu nismo subjektivni,jer i svetski stručnjaci govore o visokom kvalitetu našeg meda", poručio je ministar.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Potrošnja na evropskom tržištu je ogromna, a EU čak 40 odsto potreba za medom pokriva uvozom, i to najvećim delom iz Kine. "Tu je naša šansa, proizvodnja meda mora da bude veća, jer je i potrošnja u EU veća", istakao je Ljajić.

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) poručuju da je manifestacija iz godine u godinu raste, i da se ove godine očekuje rekordan broj izlagača i potrošača.

Posetioci će ove godine imati priliku da prisustvuju brojnim seminarima, takmičenju u inovacijama iz oblasti pčelarenja, ali pre svega da isprobaju različite vrste meda. Oni koji se bave pčelarstvom na sajmu mogu kupiti opremu i repromaterijal po najpovoljnijim cenama.

Dvodnevni sajam održava se u Hali 2 Beogradskog sajma, a ulaz je besplatan za sve građane potrošače pčelinjih proizvoda i članove SPOS-a.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track