KINEZI PRETEKLI FIJAT: HBIS grupa, vlasnik Železare u Smederevu najveći izvoznik u januaru
Foto: Dragana Udovičić

na prvom mestu

KINEZI PRETEKLI FIJAT: HBIS grupa, vlasnik Železare u Smederevu najveći izvoznik u januaru

InfoBiz -

Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih srpskih izvoznika u januaru ove godine je iznosila 347,5 miliona evra, a najveći izvoznik je HBIS grupa, vlasnik smederevske Železare.

foto: Dragana Udovičić

Izvoz te kompanije je proteklog meseca dostigao 70,4 miliona evra, zahvaljujući čemu je od kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) "preotela" titulu najvećeg izvoznika, prema danas objavljenom izveštaju Ministarstva finansija "Tekuća makroekonomska kretanja".

Izvoz FCA je u januaru dostigao 64,1 milion evra.

Na trećoj poziciji je pirotski Tigar tajers sa izvozom od 30,5 miliona evra, a slede Naftna industrija Srbije sa 28 miliona evra i pančevačka HIP Petrohemija koja je zabeležila izvoz vredan 21,1 milion evra.

Društvo za trgovinu Robert Boš, sa iznosom od 17,9 miliona evra, nalazi se na mestu broj šest najvećih domaćih eksportera, ispred kompanije Tetra Pak sa plasmanom u inostranstvu od 16 miliona evra.

foto: Profimedia

Osmi najveći srpski izvoznik je vršački Hemofarm (14,2 miliona evra), deveti je Jura iz Rače sa 13,9 miliona evra, a deseti prokupački Leoni sa vrednošću izvoza od 13,3 miliona evra.

Sa prodajom u inostranstvu vrednom 13,2 miliona evra, Grundfos Srbija iz Inđije je zauzeo poziciju 11, a slede RTB Bor sa iznosom od 12,7 miliona evra, Henkel sa 11,5 miliona, Delfi Pakard iz Novog Sada sa 10,5 miliona evra i Gorenje sa izvozom vrednim 10,2 miliona evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja