MK Group 4. godinu za redom ubedljivo najveći izvoznik srpskog agrara
Foto: PR

MK Group 4. godinu za redom ubedljivo najveći izvoznik srpskog agrara

InfoBiz -

Srpski agrar je 2017. godine Evropi i svetu izvezao preko 2,5 miliona tona žitarica i uljarica. Kompanija MK Group, sa svojim članicama MK Commerce i Agroglobe, zaslužna je za čak trećinu ukupnog izvoza, pokazuju podaci udruženja "Žita Srbije".

Vodeće mesto u izvozu žitarica, kako je rečno na sednici Upravnog odbora udruženja, zauzela je kompanija MK Group sa svojim kompanijama članicama. Ukupan izvoz svih žitarica u Srbiji za 2017. godinu iznosio je 1,7 miliona tona, od čega je gotovo 25% izvoz koje su ostvarile kompanije koje pripadaju Miodragu Kostiću. Prvi sledeći izvoznici sa liste su kompanije Delta Agrar sa 205.911 tona i Konzul, sa 165.396 tona.

I pored smanjenog prinosa, koji je posledica suša tokom prošle godine, glavni izvozni proizvod Srbije je i dalje kukuruz sa 1,7 milionom tona. U izvozu kukuruza 2017. godine učestvovalo je 192 izvoznika, među kojima su članice MK Group - MK Commerce i Agroglobe ostvarile više od petine ukupnog izvoza, dok je preostalu količinu izvezlo 190 kompanija među kojima su Delta Agrar, Konzul, Vimeksium, Mat-Agro, Cirić i Sin i dr. Od izvezenih 1,7 miliona tona Dunavom je otpremljeno oko 1,1 miliona tona, što čini skoro 64 % ukupnog izvoza. Ostalih 36 % otpremljeno je železnicom i kamionima. Najveća izvezena količina otpremljena u Rumuniju, dok su Italija i BiH na 2. i 3. mestu kao zemlje uvoznici našeg kukuruza.

Kada je reč o pšenici, tokom 2017. izvezeno je 511.154 tona. Među najvećim izvoznicima i ove žitarice ponovo se nalaze kompanije članice MK Group sa više od 10% izvoza srpske pšenice. Treba dodati da je izvoz brašna iznosio 235.457 tona što preračunato na zrno daje količinu od 306.094 tona pšenice. Na prvom mestu po izvozu brašna našao se i ovog puta MK Group, odnosno njena članica - Žito Bačka iz Kule sa količinom od skoro 40.000 tona. Drugu i treću poziciju u izvoznom bilansu zauzimaju Mitsidest Point iz Sremske Mitrovice i MB Komerc iz Rume sa 3.5 puta manjim količinama.

Što se tiče izvoza soje, tokom 2017. izvezeno je 114.591 tona, a uvezeno 151.806 tona, što Srbiju čini neto uvoznikom soje u količini od 37.215 tona. Kompanije koje su ostvarile najveći izvozni rezultat su RWA Srbija, Delta, Konzul i kompanije članice MK Group.

Član borda direktora kompanije MK Group zadužen za poslovanje iz domena agrara, Nemanja Vuković istakao je: „Još jednu godinu u nizu potvrđujemo da smo stabilan partner naše zemlje u spoljnotrgovinskoj razmeni. Nastojimo da budemo dobar ambasador u svim zemljama u koje plasiramo naše proizvode. Rezultati koje su ostvarile kompanije MK Commerce i Agroglobe, pozicionirale su MK Group na vodeću poziciju izvoznika žitarica iz Srbije.

Istakao bih i da je kredinti rejting BB- nedavno dodeljen našoj korporaciji od strane vodeće svetske rejting agencije S&P global, još jedna potvrda kredibiliteta i stabilnosti poslovanja agrarnog segmenta našeg holdinga. Želim da istaknem da je naša kompanija jedina u Srbiji koja ima kreditni rejting za poslovne aktivnosti iz domena agrara koje sprovodi u Srbiji”.

KOMPANIJE ČLANICE MK GRUPE, MK COMMERCE I AGROGLOBE

Pouzdan partner zajednici za više od 14.500 poljoprivrednih gazdinstava i oko 7.000 drugih kompanija u Srbiji

Aktivnosti otkupa proizvoda sprovode na 69 lokacija u Vojvodini, području sa najplodnijom poljoprivrednom zemljom u region

Poseduju jedinstvenu mrežu silosa - trenutni kapacitet 670.000t i skladišta 95.000m2

Imaju eksluzivna prava distribucije za određene visoko kvalitetne proizvode (New Holland opremu za poljoprivrednike, Syngenta semena šećerne repe, pesticide i dr)

Pružaju zaokruženu poslovnu ponudu poljoprivrednicima (repromaterijal, mehanizacija, usluge skladištenja, savetovanje)

Posluju u jednoj od dve najveće luke na Dunavu u Srbiji (Granexport u Pančevu), sa skladišnim kapacitetom od 50.000t

U četiri mlina u Srbiji proizvode 140.000 tona pšeničnog i kukuruznog brašna, a njihovom sklopu je i Nikšićki mlin u Crnoj Gori.

foto: PR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja