BRNABIĆEVA NA POSLOVNOM FORUMU MAĐARSKE I SRBIJE: Mađarska hrabro i glasno lobira za Srbiju u EU i brani naše interesa
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

premijerka u budimpešti

BRNABIĆEVA NA POSLOVNOM FORUMU MAĐARSKE I SRBIJE: Mađarska hrabro i glasno lobira za Srbiju u EU i brani naše interesa

InfoBiz -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u Budimpešti da Srbija i Mađarska imaju odličnu saradnju u oblasti evropskih integracija, infrastrukture i energetike, a da veliki potencijal za saradnju dve zemlje predstavlja energetska efikasnost. Na Poslovnom forumu Mađarska-Srbija Brnabić je kazala da Mađarska "apsolutno podržava Srbiju u Briselu, često sa hrabrim i glasnim lobiranjem za Srbiju i branjenjem interesa Srbije".

Ona je navela da su evropske integracije Srbije glavni strateški pravac saradnje dve zemlje i dodala da Mađarska pruža i veliku tehničku pomoć i podršku srpskom timu u pripremi samih poglavlja, u pregovorima i implementaciji akcionih planova.

"Vizija premijera (Mađarske Viktora) Orbana za drugačiju Evropu, prema kojoj centralni deo Evrope i Balkan treba da budu predvodnici evropskog ekonomskog razvoja, vizija je u kojoj ćemo učestvovati, jer ne želimo da budemo deo EU kojem treba pomoć i podrška, već zemlja koja će direktno moći da doprinese ekonomskoj stabilnosti Evrope i da Evropa zajedno postane jača", kazala je srpska premijerka.

Dodala je da ove nedelje objavljena Strategija EU za Zapadni Balkan "prvi put na prilično jasan, ali ne potpuno jasan način daje perspektivu Zapadnom Balkanu, pre svega Srbiji i Crnoj Gori za priključenje Uniji do 2025. godine".

Kao drugi pravac strateške saradnje navela je infrastrukturnu povezanost, i istakla da je na vrhu liste prioriteta projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

"To je projekat koji dve zemlje zajedno implementiraju s Kinom, kroz samit '16+1' i globalnu inicijativu 'Pojas i put'. Uprkos nekim 'dilemama' koje postoje u EU povodom saradnje s Kinom, mi mislimo da ovaj projekat može da pokaže Uniji sav benefit saradnje s Kinom", kazala je Brnabić.

Srpska premijerka je rekla da je na današnjoj zajedničkoj sednici dve vlade rečeno da će 1. aprila biti otvoren novi granični prelaz između Srbije i Mađarske, a 2019. godine još jedan. Ona je dodala da to ima simbolički značaj, ali da je važno i za bolju privrednu saradnju i tranzit između dva suseda.

Pozvala je predstavnike Privredne komore Srbije da regionalnu saradnju i povezivanje prošire i na Mađarsku, navodeći da Srbija i Zapadni Balkan mogu "jako puno benefita da imaju od bržeg i boljeg povezivanja sa Mađarskom".

Najveća privredna saradnja Srbije i Mađarske trenutno je u oblasti energetike, kazala je Brnabić i dodala da je Srbija u ovom trenutku najviše upućena na Mađarsku. Izrazila je očekivanje da će biti ojačana gasna interkonekcija Srbije s Mađarskom.

"Geostrateški interes Srbije je da bude što više energetski održiva i nezavisna i da diversifikuje izvore energije. Mađarska je u teškim trenucima pružila znatnu pomoć Srbiji, pa snabdevanje gasom ni u jednom trenutku nije bilo dovedeno u pitanje", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da energetska efikasnost predstavlja "veliki potencijal za saradnju Srbije i Mađarske", pošto je reč o novom izvoru energije i pozvala mađarske firme da investiraju u Srbiju.

"Postoje jako dobre mađarske firme s puno iskustva koje imaju interesovanje da dođu na tržište Srbije i da sarađuju s našim lokalnim samoupravama, ali i sa javnom upravom na esko ugovorima. Esko ugovori znače da kompanije investiraju u energetsku efikasnost, a iz ušteda se njima vraća ta investicija", kazala je.

Dodala je da Srbija diversifikuje izvore energije i otvara tržište za investitore u obnovljive izvore energije, što će, kako je rekla, biti "sledeći veliki izvor energije za građane Srbije".

"Danas imamo dobru, zdravu ekonomiju i osnove za novi rast. Zbog toga je regionalna saradnja na vrhu liste prioriteta Srbiji, a od partnera kao što je Mađarska umnogome zavise dalji zdravi ekonomski razvoj i dinamičan razvoj Srbije", navela je ona.

Brnabić je kazala da je sve više projekata o kojima Srbija i Mađarska razgovaraju i da su dve zemlje danas potpisale "čak 10 različitih sporazuma", što je "dobar dokaz sve dublje i šire saradnje Srbije i Mađarske".

"To je rezultat prijateljstva koje je krenulo kao lično prijateljstvo mog prethodnika, današnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Orbana", dodala je srpska premijerka.

Poslovni forum Mađarska-Srbija organizovale su Privredna komora Srbije i mađarska državna trgovinska kuća NTKM.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track