GABRIJEL VONG: Novi put svile je velika šansa za srpsku privredu
Foto: Promo

koordinator konsultantske kompanije PricewaterhouseCoopers

GABRIJEL VONG: Novi put svile je velika šansa za srpsku privredu

InfoBiz -

BEOGRAD - Inicijativa Kine "Novi put svile" donosi mnogobrojne mogućnosti za razvoj celog Balkana, a naročito za Srbiju koja se smatra jednim od najznačajnijih partnera Kine u ovom delu Evrope, ocenio je glavni koordinator konsultantske kompanije PwC (PricewaterhouseCoopers) Kina za realizaciju projekata u okviru te inicijative Gabriel Vong (Wong) koji je posetio Beograd.

foto: Promo

On je istakao da je reč je o projektu koji uključuje izgradnju mreže puteva i železnica od više od 13.000 kilometara, kao i obnovu i izgradnju luka i industrijskih parkova. Taj trgovinski i ekonomski koridor obuhvata 65 zemalja sa populacijom od 4,4 milijarde ljudi i više od trećine svetske ekonomske proizvodnje, što ga čini najambicioznijim razvojnim projektom u istoriji, saopštio je PwC.

"Svaka zemlja učesnica Inicijative ima svoje specifičnosti i privlači različite investicije. Srbija u prvoj fazi može da računa na projekte u oblasti infrastrukture i energetike, a zatim bi usledili projekti u sektorima kao što su poljoprivreda, proizvodnja auto delova, telekomunikacije, IT industrija i finansijski sektor", rekao je Vong.

foto: EPA/Wu Hong

Ukazao je da je, osim projekata koje podržava kineska vlada, "Novi put svile" mehanizam za privlačenje investicija iz privatnog sektora u svim zemljama gde će se projekti razvijati.

"Zato je veoma važno da kineski privatni investitori budu upoznati sa poslovnim prilikama u Srbiji i potencijalom za buduća ulaganja. Pri donošenju odluka o ulaganju oni na prvom mestu ocenjuju koliki je kapacitet za rast i razvoj ekonomije u koju ulažu. Drugi bitan faktor je politička stabilnost a zatim i brzina sprovođenja reformi", naveo je Vong.

Prema njegovim rečima za kineske investitore najpoželjniji oblik saradnje je partnerstvo sa kompanijama iz domaćeg privatnog sektora.

foto: profimedia-0294916317

"U ovom trenutku oni su najviše zainteresovani za razvoj industrijskih parkova, a veliki potencijal vide i u razvoju lučke infrastrukture što je za Srbiju kao tranzitnu zemlju od velike važnosti", rekao je Vong.

Tokom posete Beogradu Vong se sastao sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture, Ekonomskog i trgovinskog odeljenja Ambasade Kine, kao i predstavnicima domaćih i kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track