DOSTIĆI ROBNU RAZMENU OD 2 MILIJARDE EVRA: Ljajić i Šarović razgovarali o unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje Srbije i BiH
Foto: Zorana Jevtić

rekordna robna razmena

DOSTIĆI ROBNU RAZMENU OD 2 MILIJARDE EVRA: Ljajić i Šarović razgovarali o unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje Srbije i BiH

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem o unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje dve zemlje.

Kako je saopšteno, oni su konstatovali da je u 2017. godini ostvarena rekordna robna razmena dve zemlje u iznosu od milijardu i 726 miliona evra, od čega je izvoz Srbije u BiH iznosio milijardu i 210 miliona evra, dok je iz BiH u Srbiju izvezeno robe u vrednosti 516 miliona evra.

Ministri su se usaglasili da je zajednički cilj dostizanje blizu dve milijarde evra robne razmene u 2018. godini, a preduslov za to je dalje ukidanje vancarinskih barijera između dve zemlje.

Na sastanku je konstatovano da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi trebalo da se uklone, pa će u cilju njihovog otklanjanja svaka tri meseca zasedati zajednička komisija, a prva sednica biće održana krajem ovog meseca.

Ljajić i Šarović razgovarali su i o saradnji u oblasti turizma i zaključili da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obe zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i BiH jedine dve zemlje u ovom delu Evope koje imaju bezvizni režim sa Kinom.

"Srbija i BiH će ubuduće, složili su se ministri, nastupati sa zajedničkim turističkim proizvodom na kineskom tržištu, u cilju privlačenja što većeg broja turista iz te zemlje", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track