MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Izvoz krušaka u Rusiju nije zabranjen već privremeno obustavljen
Foto: Profimedia

zbog sumnje da su uvezene iz trećih država

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Izvoz krušaka u Rusiju nije zabranjen već privremeno obustavljen

InfoBiz -

BEOGRAD - Uvoz kruške u Rusiju nije zabranjen već privremeno obustavljen dok ekspertski timovi sa obe strane ne obave neophodne konsultacije, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Ministarstvo se oglasilo povodom odluke Ruske služba za fitosanitarni nadzor da privremeno zabrani uvoza krušaka iz Srbije, zbog sumnje da su uvezene iz trećih država.

foto: Youtube Printscreen

Ta služba je navela da je tokom provera uvoza krušaka iz Srbije u februaru ove godine našla sortu "konferencija" koja nije karakteristična za Srbiju.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je navelo da u februaru nije bilo izvoz krušaka narusko tržište, dok je nekoliko manjih isporuka bilo u januaru, a da se najviše kruške izvozi se u periodu septembar - decembar.

"Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja očekuje da će se intezivnom komunikacijom sa ruskom stranom brzo razrešiti sve nedoumice. Punom saradnjom obe strane kroz zajednički monitoring koji se sprovodi na zajedničkim tačkama pregleda, ruska strana može da se uveri u znanje i stručnost naših inspektora kao i kapacitete proizvodjača i izvoznika", istaklo je Ministarstvo.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track