NACIONALNA KONFERENCIJA O SIVOJ EKONOMIJI Brnabić: Ako smanjimo sivu ekonomiju, biće još više poreskih rasterećenja za firme
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Umrežavanje i koordinacija rada

NACIONALNA KONFERENCIJA O SIVOJ EKONOMIJI Brnabić: Ako smanjimo sivu ekonomiju, biće još više poreskih rasterećenja za firme

InfoBiz -

Premijerka Ana Barnabić rekla je danas da će, ako se budu videli pozitivni efekti u borbi protiv sive ekonomije, biti još većih mera poreskog rasterećenja.

Brnabićeva je, na konferenciji za novinare posle otvaranja skupa "Izlaz iz sive ekonomije", rekla da postoji mnogo podsticajnih mera koje nisu samo finansijske, već je mnogo urađeno na unapređenju poslovnog okruženja.

"Do sada u Srbiji nije došlo do prelaska iz sive u belu ekonomiju u većoj meri tako što imate samo poresko rasterećenje i da odmah svi reaguju. Nije izlazak iz sive zone bio potpuno paralelan sa poreskim rasterećenjma. Ako vidimo da to daje rezultate, imaćemo veće mere poreskog rasterećenja", kazala je Brnabićeva.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Brnabić je istakla da će ta platforma još bolje povezati i koordinisati rad inspekcija u Srbiji. Ona je rekla da će do sredine 2019. biti umrežene sve 42 inspekcije, što će uvesti potpunu transparetnost u rad inspekcija.

"To će dozvoliti i privrednicima da kontrolišu rad inspekcija i da vidite kada je inspektor bio u kom preduzeću i koliko su često išli u jedno preduzeće, a nisu u neko drugo, da li su nešto našli ili ne, pa i vi možete da reagujete ako znate da postoje neke nepravilnosti".

foto: Tanjug/Rade Prelić

Ukazala je da je jako puno urađeno u borbi protiv sive ekomomije, koja mora sistematski da se vodi, i da postoje rezultati. Podsetila je da je od 2012. siva ekonomija smanjena za šest procenata, sa 21,2 odsto, na 15,4 odsto BDP-a u prošloj godini.

"Sistemski radimo od 2015.", navela je Brnabićeva, poručujući onima koji su kritikovali da nagradnom igrom nije moguće boriti se protiv sive ekonomije, da je to bio samo jedan od nekoliko stubova. Premijerka je ukazala na značaj reforme Poreske upravne, navodeći da je programom transformacije predviđeno da se ona gradualno menja do 2023, kada bi trebalo da dobijemo efikasnu, modernu upravu, iz čijeg rada će biti odvojene ključne stvari od onih koje nisu.

Ditman: U rukama Srbije kojom će brzinom ka EU

Nemački ambasador Aksel Ditman ponovio je da njegova zemlja podržava Srbiju na putu u EU, a da je na tom putu važno ispunjavanje kriterijuma.

"U rukama je Srbije kojom brzinom će se kretati tim putem", poručio je ambasador, ukazujući da je Nemačka od 2000. više od 1,8 milijardi evra opredelila za saradnju u sprovodenju reformi u Srbiji.

Vladavina prava, kako je dodao, oblast je u kojoj, prema stanovištu EU, preostaje još dosta da se uradi.

Ditman je izrazio zadovoljstvo što Nemačka tesno sarađuje sa Srbijom u ovoj oblasti, a tako i u borbi protiv sive ekonomije, koja daje rezultate.

Temama koje nisu ključne baviće se, prema njenim rečima, lokalna samouprava ili druga institucija, kako bi Poreska uprava mogla da se skoncentriše na srž svog rada. Brnabićeva kaže da se vlada trudi da suzbija sivu ekonomiju i da što manje kažnjava privredu, a prelazak u legalnu zonu podstiče kroz pravljanje dobrog poslovnog okvira.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Nagradna igra, prema njenim rečima, doprinela je da više od 90 odsto građana Srbije razume šta je siva ekonomija i kako im šteti u svakodnevnom životu, te da podržavaju napore vlade u toj borbu.

"Ovo je primer kada se sistematski bavite jednim ogromnim porblemom to daje rezultate", konstatovala je ona.

Premijerka je rekla i da će ove godine startovati jedinstvena informaciona platforma e-inspektora, koja će do juna umrežiti prve četiri inspekcije. Brnabić je rekla da će u narednih šest meseci biti usklađeno više od 70 sektorskih propisa sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

"U naredne tri godine ulazimo u zapošljavanje novih inspektora i ojačavamo inspekcije sa nabavkom nove opreme za IT", naglasila je Brnabić.

Na konferenciji će biti predstavljena analiza obima sive ekonomije u Srbiji, a zatim će biti otvoren dijalog Vlade i privrede o novom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije i predloženim merama.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track