NACIONALNA KONFERENCIJA O NELEGALNOM POSLOVANJU: Svako treće preduzeće i dalje u sivoj zoni
Foto: Dragana Udovičić

ANALIZA

NACIONALNA KONFERENCIJA O NELEGALNOM POSLOVANJU: Svako treće preduzeće i dalje u sivoj zoni

InfoBiz -

Obim sive ekonomije smanjen je u prethodnih pet godina među registrovanom privredom sa 21,2 na 15,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali i dalje svako treće preduzeće posluje u sivoj zoni, pokazuje analiza „Siva ekonomija u Srbiji 2017“, koju je sproveo NALED uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Ovakvim rezultatima znatno doprinose neregistrovane firme, koje čine više od 17 odsto ukupnog broja privrednih subjekata, a analiza pokazuje i da je najdominantniji oblik rada mimo propisa zapošljavanje bez ugovora i isplata zarade na ruke. Dobra vest je to što je u odnosu na 2012. godinu prepolovljen broj firmi koje ne prijavljuju zaposlene sa 20,5 na 10,8 odsto.

Potpredsednik Upravnog odbora NALED Goran Kovačević kaže da unapređenje inspekcijskog nadzora u otkrivanju neregistrovanih firmi mora da bude prioritet novog Akcionog plana Nacionalnog programa za suzbijanja sive ekonomije.

- Neophodno je efikasnije sankcionisanje takvog ponašanja, jer je prema nalazima studije tek 24 odsto privrednika ili svaki četvrti uveren da će poslovanje u sivoj zoni biti kažnjeno - istakao je Kovačević.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će jedan od prioriteta za 2018. biti realizacija programa transformacije Poreske uprave. Ona je najavila da će ove godine startovati jedinstvena informaciona platforma e-inspektora, koja će do juna umrežiti prve četiri inspekcije.

- U narednih šest meseci biće usklađeno više od 70 sektorskih propisa. Do 2021. ulazimo u zapošljavanje novih inspektora - naglasila je ona.

Nemački ambasador Aksel Ditman

POMOĆ SRBIJI OD 1,8 MILIONA EVRA

Ambasador Nemačke Aksel Ditman naglasio je da je borba protiv korupcije, koja je vezana za sivu ekonomiju, veoma bitna.

- Postoje neki nedostaci u toj oblasti, još uvek nisu popunjena sva mesta u Agenciji za borbu protiv korupcije, što je važno za obezbeđivanje efektivnog rada tog tela. Nemačka je u podršku ove oblasti Srbiji do sada investirala 1,8 miliona evra, a postignuto je mnogo pozitivnih efekata - rekao je Ditman.

Kurir / M. B.

Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track