VELIKO PRIZNANJE ZA PRIVREDNU KOMORU SRBIJE: Marko Čadež na čelu odbora za digitalizaciju Evrokomora
Foto: Promo

Sastanak u briselu

VELIKO PRIZNANJE ZA PRIVREDNU KOMORU SRBIJE: Marko Čadež na čelu odbora za digitalizaciju Evrokomora

InfoBiz -

Predsedništvo Evrokomora (Eurochambres) nominovalo je Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, za predsedavajućeg Odbora za digitalizaciju najveće evropske poslovne mreže koja okuplja komore iz 43 zemlje i zastupa 20 miliona poslovnih ljudi.

Čadež će tako biti prvi predstavnik komore iz Srbije i Zapadnog Balkana koji će voditi jedan odbor Evrokomora. Odluku Predsedništva saopštio je danas u Briselu Kristof Lajtl, prvi čovek austrijske i Evrokomore na skupu o budućnosti evropskih komora.

"Ovo je veliko priznanje i za mene lično i za Privrednu komoru Srbije i najbolja potvrda da da ono što radimo, posebno u oblasti digitalizacije komorskih usluga i podrške kompanijama da se digutalno transformišu, radimo u najboljem interesu naše privrede i na način na koji to čine komore najrazvijenijih zemalja", izjavio je Marko Čadež.

Kao predsednika Privredne komore Srbije, kaže, posebno ga je ohrabrila današnja diskusija o prioritetima Evrokomore u narednom periodu.

„Prioriteti koje smo upisali u našu agendu,poklapaju se sa viđenjem učesnika ovog skupa o ključnim aktivnostima Evrokomore i evropskih komora pojedinačno u narednom periodu: od jačanja uloge komore u zastupanju privrede na nacionalnom i međunarodnom nivou, preko podrške komapanima - članicama, kroz korisne servise i projekte, do edukacije i digitalizacije kao imperativa daljeg rasta čitave evropske privrede“, izjavio je Čadež.

Čadež je tokom dvodnevnog boravka Briselu, kao jedini predsednik komora Zapadnog Balkana, juče prisustvovao i radnom ručku Predsedništva Evrokomora, koje čine čelni ljudi najuticajnijih komora Evrope, sa Johanes Hanom, evropskim komesarom za proširenje, a danas je razgovarao i sa Kristijanom Danijelsonom, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju. Kao predsednik PKS i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Čadež, u razgovorima sa evropksim zvaničnicima ukazao je na potrebu i značaj jačanja pozicije i većeg uključivanja poslovne zajednice u realizaciju Strategije za Zapadni Balkan kroz projekte Komorskog investicionog foruma i sprovođenje mera za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

U ime poslovne zajednice regiona, sugerisao je da se, u procesu evropskih integracija, svaki napredak zapadnobalkanskih ekonomija u harmonizovanju regulative i standarda i otklanjanju barijera za više trgovine i investicija, nagradi aktiviranjem novih instrumenata podrške rastu i razvoju privatnog sektora.

"Bolji pristup finansijama, snažnija podrška razvoju preduzetništva i digitalnoj trasformaciji, obezbedjivanje u pojedinim oblastima tretmana kakve imaju i kompanije EU, ne čekajući zatvaranje svih poglavlja, bio bi dodatni impuls našim privredama - ohrabrio bi poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana na evropskom putu", smatra Čadež, navodi se u saopštenju.

Posebno je istakao značaj i ulogu zajedničke regionalne privredne komore u Trstu i njenih članica. Podrška EU i međunarodnih donatora realizaciji zajedničkih komorskih projekata, po njegovim rečima, doprineće snaženju kapaciteta i jačanju konkurentnosti privreda Zapadnog Balkana, boljem povezivanju kompanija, unapređenju dijaloga privatnog i javnog sektora radi otklanjanja prepreka međusobnom poslovanju, stvaranju zajedničkog tržišta i podsticajnijeg okruženja za investiranje u regionu.

(Kurir.rs/Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track