(FOTO) VUČIĆ U ZRENJANINU: Svečano položen kamen-temeljac za fabriku bakarnih žica, posao dobija 160 radnika, a plata će im biti iznad 67.000
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Investicija vredna 30 miliona evra

(FOTO) VUČIĆ U ZRENJANINU: Svečano položen kamen-temeljac za fabriku bakarnih žica, posao dobija 160 radnika, a plata će im biti iznad 67.000

InfoBiz -

Predsednik je naglasio da je investicija u fabriku 30,4 miliona evra, a da je država pomogla sa 1,6 miliona evra. On je investitorima poželeo da zarađuju i reinvestiraju u Srbiju

1 / 6 Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

ZRENJANIN - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kompanije "Essex Europe" u Gradskoj upravi Zrenjanina, a nakon toga je prisustvovao polaganju kamena-temeljca za fabriku te kompanije koja se bavi proizvodnjom bakarnih žica.

U fabriku će biti investirano 30 miliona evra i zaposleno 160 radnika.

Vučić je kazao na svečanosti da će prosečna neto plata biti 90.000, a za radnike 67.400 dinara. Vučić je dodao da je država "pomogla investiciju" sa 1,6 miliona evra, a da će pogon imati 16.000 kvadratnih metara.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Neka ovo ne bude kraj vašeg ulaganja u Srbiju. Nadam se da ću uspeti u tome. Naši radnici su dobri, radnici Zrenjaninci su vredni ljudi", kazao je Vučić i dodao da će "država će pomagati".

Ocenio je da je Banat "zaostao" za Sremom i Bačkom, a "dramatično" za Beogradom i da se to mora zaustaviti.

Vučić je ponovio i da će u ovoj fabrici posao naći 160 ljudi, kao i da će prosečna neto plata biti 90.000 dinara, a za radnike 67.400 dinara.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Ovo je nova pobeda. Očekujemo još investicija iz Južne Koreje. Zvao sam Samsung da dođe, jer naši ljudi vole njihove telefone. Rekli su mi da treba budem uporan", našalio se Vučić na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku "Essex Europe" u Zrenjaninu.

Predsednik je naglasio da je investicija u fabriku 30,4 miliona evra, a da je država pomogla sa 1,6 miliona evra. On je investitorima poželeo da zarađuju i reinvestiraju u Srbiju.

foto: Printscreen/Pink

Fabrika koja se gradi, kako je rekao, biće na 16.000 kvadratnih metara i da će građani biti ponosni na fabrike koje se grade i svoje zarade, jer će moći nešto da pruže deci i unucima.

Predsednik je investitorima poželeo da Srbiju dožive kao drugu kuću i da naprave još fabrika. "U narednom periodu počinjemo kao država da gradimo brze saobraćajnice između Zrenjanina i Novog Sada 50 kilometara puta i Zrenjanina i Beograda, a ta investicija biće oko 200 miliona evra", rekao je Vučić.

foto: Printscreen/Pink

Građani koji su ga dočekali, kako je rekao, nisu mogli da veruju kada im je rekao za puteve koji će biti izgrađeni, ali i da je čuo od njih da se uzdaju u to da "kada je Vučić obećao, možda i bude nesto".

Predstavnicima lokalne samouprave poručio je da se vidi šta se dešava sa cenom grejanja i sa vodom u Zrenjaninu, a svim građanima i investitorima obećao je da će se Srbija zalagati za mir i stabilnost u regionu.

Predsednik je najavio u Zrenjaninu jos radnih mesta i ne samo u Zrenjaninu već i u ostalim gradovima u Banatu, kako bi se taj deo ravnomerno razvijao sa ostalim delovima Vojvodine i Srbije.

"Eseks Evropa" proizvodi žicu za transformatore, elektro-motore i generatore. To je deo "Superior Eseksa" sa sedištem u Atlanti (SAD), a ta firma je deo južnokorejske Grupe LS, koja proizvodi elektro materijal i elektroniku i ima godišnji promet od 19 milijardi dolara. Fabrike te kompanije su na tri kontinenta - u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

foto: Printscreen/Pink

Posle sastanka sa rukovodstvom kompanije, Vučić se obratio javnosti rekavši da je ovo značajan dan za srednji Banat u borbi protiv nezaposlenosti jer će mnogi Zrenjaninci dobiti posao a to će biti značajno i za njihove porodice, njihovu decu i njihov ostanak.

Na pitanje novinara kako komentariše podršku Hrvatske i Slovenije Kosovu kada je reč o EU integraciji, Vučić je prokomentarisao: A šta ste drugo očekivali, dodajući za Sloveniju da je pojačala retoriku jer će i njih neko sutra da pita da li će 50.000-60.000 Srba u toj državi dobiti status nacionalne manjine.

- A mi ćemo ih svakako pitati - rekao je Vučić.

"Essex Europe", sa sedištem u Francuskoj, je evropska podružnica kompanije "Superior Essex" iz Sjedinjenih Američkih Država i vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora.

Usmerena je na inovacije, sa ciljem predstavljanja novih rešenja u oblasti elektrifikacije vozila, te doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije.

foto: Printscreen/Pink

Ta kompanija će na placu od sedam hektara u Zrenjaninu izgraditi proizvodni pogon od 14. 000 kvadratnih metara i poslovni prostor od 2.000 kvadrata, uz ulaganje, prema ranijim najavama, oko 30 miliona evra za izgradnju pogona, kao i zapošljavanje između 160 i 170 ljudi.

Kompanija "Superior Essex", sa sedištem u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državana, globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica i deo je južnokorejske "LS Grupe", vodeće kompanije u oblasti elektromaterijala i elektronike, čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara.

Proizvodni kapaciteti kompanije "Superior Essex" obuhvataju postrojenja na tri kontinenta, uključujući fabrike u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track