INOVACIJE: Digitalna farma snima i čuva useve i oranice
Foto: AP

Srpska poljoprivreda u korak sa svetom

INOVACIJE: Digitalna farma snima i čuva useve i oranice

InfoBiz -

Na Digitalnoj farmi poljoprivrednici će moći da besplatno koriste brojne usluge i nauče kako da precizno đubre i pametno navodnjavaju useve, mapiraju zemljište, mere prinose i prave planove za setvu u sledećoj sezoni

Kako da se u poljoprivredi smanje rizici u proizvodnji, troši manje vode i đubriva, uloži manje sredstava, a dobiju veći prinosi, poljoprivrednici će moći da saznaju na prvoj Digitalnoj farmi u regionu, koja će biti otvorena u utorak, 20. marta, u Krivaji kod Bačke Topole.

Na Digitalnoj farmi poljoprivrednici će moći da besplatno koriste brojne usluge i nauče kako da precizno đubre i pametno navodnjavaju useve, mapiraju zemljište, mere prinose i prave planove za setvu u sledećoj sezoni. Moći će da se informišu i o primeni dronova koji mapiraju teren, prate rast kultura, otkrivaju bolesti useva.

- Kada se posmatraju usevi iz vazduha, vide se delovi parcele na kojima usevi lošije napreduju i onda se mogu sprovesti lokalne mere - rekla je Vesna Crnojević Bengin, osnivač Biosens instituta, koji je projekat „Digitalna farma“ osmislio u saradnji sa Vladom Srbije i EU. Cilj pojekta je podrška digitalne transformacije poljoprivrede u Srbiji i podsticanje primene pametnih tehnologija na njivi. Digitalna farma će imati fizički i virtuelni deo, koji je, zapravo, platforma Agrosens za praćenje useva.

Kurir / E.K.

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track