icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Bugari ulažu 25 miliona evra u Fabriku stakla

Investicije

Bugari ulažu 25 miliona evra u Fabriku stakla

Biznis
Po ugovoru o preuzimanju većinskog paketa akcija staklare od Srbijagasa, 22 miliona evra biće uloženo u izgradnju dve velike i jedne male peći za staklo, a još tri miliona evra će biti uloženo u infrastukturu fabrike, rekao savetnik za investicije Ivan Điđev

PARAĆIN - Bugarski konzorcijum "Glas indastri" (Glass Industry) najavio je danas da će u naredne dve godine investirati 25 miliona evra u modernizaciju "Srpske fabrike stakla" u Paraćinu.

Savetnik za investicije Ivan Điđev kazao je na konferenciji za novinare u Paraćinu da će, po ugovoru o preuzimanju većinskog paketa akcija staklare od Srbijagasa, 22 miliona evra biti uloženo u izgradnju dve velike i jedne male peći za staklo.

On je kazao da će još tri miliona evra, mimo ugovora, biti uloženo u infrastukturu fabrike.
Điđev je kazao da su potpisani ugovori o isporuci opreme sa nemačkim i italijanskim kompanijama i da će do kraja ove godine biti remontovana peć za amabalžno staklo, za tri miliona evra. Kako je rekao, tim nemačkih, italijankih i bugraskih stručnjaka će voditi taj posao.

Najavio je da će do kraja ove godine biti završen plan proizvodnje, baziran na tržišnim principima, ali nije mogao da kaže da li će biti obnovljena prozivodnja kristalnog stakla u Paraćinu.
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je su bugarski investitori Srbijagasu isplatili svih 35 miliona evra, od čega 20 miliona za 63 odsto akcija, a od preostalih 15 miliona namirena su dugovanja za isporučeni gas i električnu energiju.

Bajatović je istakao da će psole prve faze modernizacije staklara povećati proizvodnju na 120.000 tona stakla godišnje, a u drugoj fazi na 220.000 tona.

 

On je istako da bi 120.00 tona potpuno zdovoljile potrebe domaćeg tržišta za ambalažnim staklom, te nebi bilo potrebno da se za uvoz stakla plaća po 45 do 60 miliona evra.

"Realizacijom druge faze investicija, "Srpska fabrika stakla" je postala ozbiljan regionalni "igrač" u proizvodnji ambalažnog stakla", ocenio je Bajatović.

Bajatović je rekao da će, posle modernizacije fabrike, biti prepolovljen broj zaposlenih koji sada iznosi 1.650. Socijalni program će biti na dobrovljnoj osnovi - niko neće biti oteran sa posla. U okviru tog program zaposlenima se nudi po 300 evra po godini radnog staža - po 160 evra od bugarskih investitora i još 140 od države.

Bajatović je naglasio da je ugovorom o kupovini investitor obavezan da za tri godine završi ulaganja, a u suprotnom će morati da vrati fabriku. On je rekao da bi ukupna vrednost investicije mogla da dostigne 103 miliona evra.
Bajatović je dodao da će modernizacijom fabrike biti povećana "energetska efikasnost" i proizvodiće se oko 30 odsto lakša amablaža, a, uvođenjem kompjuterske kontorole, škart će se smanjiti sa 40 na dva do tri procenta.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...